Bal üreticisi 'sahtekar' yaftasından rahatsız

Bal ve arı ürünleri üreticileri sürekli “sahtekar” olarak anılmaktan son derece rahatsız. Onlara göre balın sahtesi olmaz, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır.

Bal üreticisi 'sahtekar' yaftasından rahatsız


Gıdavitrini - Bal ve arı ürünleri üreticileri sürekli “sahtekar” olarak anılmaktan son derece rahatsız. Bu imajdan kurtulmak için tüketici ile buluşmaya hazırlanıyor. Sahte bal olur mu? Balın sahtesi ne demek? Balın faydaları? Balın içine şeker mi katılıyor? Bal dışında diğer arı ürünleri ve faydaları neler? Bu ve benzeri Akıllarda soru işareti kalmayacak.

Balın Sahtesi Olmaz!
Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olan TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz, "Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Nişasta bazlı ve GDO’lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler." dedi.

Bal Üretiminde Dünya İkincisiyiz
Birlik üyesi tüm arıcılar, TAB ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)’ne kayıtlıdır ve izleme sistemiyle takip edilmektedirler. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103.525 ton bal üretimi ile Türkiye, Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almaktadır.

Başkan Yılmaz üretim ve ihracat ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Dünyada toplam bal üretimi 1.663.798 ton iken bunun yaklaşık %5,7’si Türkiye tarafından üretiliyor. Bal ihraç ettiğimiz başlıca ülkeler; başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkeleridir. 2015 yılı toplam bal ihracatı 5.000 tondur. 2014 yılı bal üretimimiz 103.525 tondur. 2015 yılı için resmi rakamlar henüz açıklanmamış olsa da yaklaşık 105.000 ton üretim yapılmıştır. 2016 yılı için ihracat hedefimiz 10.000 ton, üretim hedefimiz ise 107.000 ton ‘dur. Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz ve Dünya Çam Balı üretiminin %90'nının ülkemizde bulunması nedeniyle Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca; Türkiye, Dünya’da bulunan bal arılarının %22’sinin ana vatanıdır ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir." 

Bal dünyası Harbiye'de buluşuyor
Son yıllarda Türkiye’nin en çok tartışılan sektörü bal ve arı ürünleri gerçek balı tanıtmaya hazırlanıyor. 80 ilde İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve 58 bine yakın üyesi ile Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İstanbul’a çıkartma yapıyor. 19 – 21 Şubat tarihlerinde Harbiye Askeri ve Kültür Müzesi’nde gerçekleşecek Üretici'den Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri temalı organizasyonumuz üç gün boyunca İstanbul'da gerçekleşecek. 

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2016, 16:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52