TÜDEF’ten ÖTV çıkışı!

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, bütçe vergi gelirlerinin yüzde 76'sının tüketim vergileri olduğunu belirtti bu oranın hiçbir ülkede olmadığını söyledi.

TÜDEF’ten ÖTV çıkışı!
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, bütçe vergi gelirlerinin yüzde 76'sının tüketim vergileri olduğunu, bu kadar yüksek verginin başka hiçbir ülkede olmadığını savundu.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, bazı mallara ilişkin ÖTV'nin, geçtiğimiz günlerde artırıldığını hatırlattı.

Konuya ilişkin 13 Ekim'de yürürlüğe giren karara göre, bir çok malın ÖTV'sinde yüksek oranlarda artış yapıldığına dikkati çeken Çetin, hükümetin alkollü içecekleri ''zamla yok etme'' tavrının yanı sıra, her zaman olduğu gibi krizin yükünü tüketicilerin sırtına yükleme alışkanlığını da sürdürdüğünü ileri sürdü.

ÖTV'deki artışlar açıklanırken, özellikle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tavrının tüketicileri üzdüğünü dile getiren Çetin, şunları kaydetti:

''Bakan, tüketicilerin hayatını karartacak zammı açıklarken zam yerine 'vergileri güncelledikleri' ifade ederek adeta dalga geçmiştir. Tüketiciler, dolaylı vergilerin sürekli artırılması yolu ile soyulmuştur ve soyulmaktadır. Özellikle alkollü içecekler, tütün mamulleri, akaryakıt, otomobiller, haberleşme ve banka işlemlerinde alınan vergiler, her krizde oranı ve tutarı artırılacak ilk mal ve hizmetler olmaktadır. Çünkü bunlar, en yaygın tüketilen mal ve hizmetlerdir. Aynı zamanda en kolay ve en çok para toplanan kalemlerdir.

Bilindiği gibi bütçe vergi gelirlerinin yüzde 76'sı tüketim vergileridir. Bu kadar yüksek vergi başka hiçbir ülkede yoktur. Bizlerden kesilen vergiler, sermaye kesimine vergi affı, SGK prim affı, teşvik, destek, can suyu gibi adlar altında dağıtılmaktadır... Doğalgaza ve elektriğe gelen zamların acısı geçmeden vergilerdeki bu yüksek oranlı artış tüketicileri kara kışa girerken hazırlıksız yakalamıştır.''

Çetin, TÜDEF olarak zamlara ve vergi artışlarına karşı açtıkları ve kazandıkları davalarda verilen kararların dahi hükümetçe uygulanmadığını öne sürdü.

TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz: ''Hükümetin zahmetsiz ve kolay yoldan Hazine açıklarını, dünyanın 'en adaletsiz' diye tanımladığı vergilerle kapatmaya çalışmasını uygun bulmuyoruz''

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ''Hükümetin zahmetsiz ve kolay yoldan Hazine açıklarını, dünyanın en adaletsiz diye tanımladığı vergilerle kapatmaya çalışmasını uygun bulmuyoruz'' dedi.

Yılmaz yazılı açıklamasında, tüketicinin, henüz elektrik ve doğalgazın şokunu atlatmadan ''güncelleme'' adı altında yapılan yeni zamları ve ekonomiden sorumlu bakan tarafından açıklanan zam gerekçesini, samimi ve gerçekçi bulmadığını savundu.

Cari açığın, hükümetin yanlış ekonomi politikalarının sonucu oluştuğunu, tüketicinin bunda hiçbir sorumluluğunun bulunmadığını anlatan Yılmaz, ''Daha önce bu konuda tedbir alınmış olsaydı, bugün bu zamlara gerek kalmayabilirdi. Hükümetin kendi yanlış politikalarının faturasını 'vur abalıya' misali tüketiciye zam olarak yansıtması kabul edilemez. Tüketici zaten yüksek oranda vergi ödemektedir'' dedi.

Yılmaz, ''zam'' sözcüğünün bile tüketicinin psikolojisini bozmaya yettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''ÖTV zammı, sadece sigara ve lüks araçlarla sınırlı kalmış olsaydı, 'tüketici sağlığını koruma ve lüks tüketimi engelleme' adına sineye çekebilirdik. Çünkü bilinçli tüketicinin ve tüketici örgütlerinin lüks tüketime karşı duruşu ve kamu sağlığının korunması konusunda sorumlulukları bulunmaktadır. Ancak hükümetin zahmetsiz ve kolay yoldan hazine açıklarını, dünyanın 'en adaletsiz' diye tanımladığı vergilerle kapatmaya çalışmasını uygun bulmuyoruz.''

Zamların bundan sonra da zincirleme şekilde devam edeceğini, buna karşı örgütlü ve kararlı tepki gösterilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, ''Bu zamları protesto etmek adına mutfağımızın penceresine siyah perde çekerek kolektif bir tepki koyalım. Mutfak penceresini karartarak ortaya koyacağımız bu tepki mutlaka hükümet nezdinde gereken etkisini gösterecektir'' görüşüne yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52