Türkiye zeytin üretiminde ikinciliğe koşuyor

Türkiye, dünya zeytin ağacı varlığında 4'üncü, zeytinyağı üretiminde de 5. sırada.

Türkiye zeytin üretiminde ikinciliğe koşuyor
Tarım Bakanlığı'nın verdiği teşvikler sayesinde zeytin ağacı varlığı 2000 yılında 90 milyon iken, bugün bu rakam 170 milyonu buldu. Yeni dikilen ağaçlar yaklaşık üç yıl sonra mahsul vermeye başlayacak ve üretim 3,5 misli artacak. Manisa'nın Akhisar ilçesinde düzenlenen 3. Zeytin Hasat Şenlikleri'ne katılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Türkiye'nin birkaç sene içinde 600 bin ton yağ, 800 bin ton zeytin üretimiyle dünyadaki en büyük ikinci üretici olacağını söyledi.

Güreli, "Türkiye'nin halen 150 bin ton olan yıllık zeytinyağı üretimi 400 bin tonun üzerine çıkacak. En büyük üretici olmak demek dünya fiyatlarına müdahil olmak demek. Türkiye bugün dünyada oluşan fiyatların altında üretim yapan bir ülkeydi. Üretiminiz büyüdükçe fiyat yapıcı olabilirsiniz.'' dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracata katkı veren sektörün kendileri için son derece önemli olduğunu ve cari açığın gündemde olduğu bir dönemde net katma değer kazandırdığını ifade etti. Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefini hatırlatan Büyükekşi, "Bu yıl 300 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 100 artıracağız. Birkaç yıl sonra da bir milyar dolara yükseltme hedefimiz var. 2023 yılında ise bu sektörümüzden 5 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz." şeklinde konuştu. Zeytin ve zeytinyağıyla birlikte tarım ürünlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, bundan sonra markalaşmanın gerekliliği üzerinde durarak şunları aktardı: "Özellikle bölgesel marka oluşturabilir ve kutulu bir şekilde ihracat yapabilirsek, bu bizim ihracatımıza, ülkemize çok daha fazla katma değer katacak." Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci de Türkiye'de en son teknolojiye sahip şemsiyeli hasat makinesinin ilk kez kullanıldığını hatırlatarak, sürdürülebilir zeytin hasadında maliyetleri düşürmenin gerekliliği üzerinde durdu. Akhisar'da son yıllarda artan tesisleşme ile 245 zeytin işleme tesisi ve 35 zeytinyağı fabrikasına ulaşılırken, markalaşma ihtiyacı da kendini hissettirmeye başladı. Akhisar Ticaret Borsası, ülkede zeytin ve zeytinyağında lider olmasına rağmen bilinirlilik konusunda istediği hedefi yakalayamayan ilçenin, bu alanda da hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

Zeytin üreticisi Akhisar'da buluştu

Türkiye'de kayıtlı 12 milyon adet ile en çok zeytin ağacına sahip bölge olan Akhisar'da Ticaret Borsası tarafından organize edilen 2011 yılı hasat şenliği başladı. Şenlik kapsamında Gizem Yağ işletme fabrikasında Zeytin Hasat Şenliği kurdelesi kesildi. Törene Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen ve çok sayıda davetli katıldı. Şenliğe katılanlar kendi adlarına birer fidan dikerken düzenlenen panelde zeytin ve zeytinyağı ile ilgili birçok alanda bilimsel veriler ortaya konuldu.

Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52