Ramazan'da indirim olacak mı?

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'dan Ramazan öncesi tüketiciye indirim müjdesi. Sebze ve meyve fiyatları düşecek. Kuru gıda, tavuk ve kırmızı ette zam beklenmiyor.

Ramazan'da indirim olacak mı?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Ramazan öncesinde gıda fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayraktar, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar da daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda, tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz" dedi.
Bayraktar, 7 yıldır Ramazan öncesi fiyatları tespit ettiklerini ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini, bu yıl piyasayı daha fazla takip edeceklerini vurguladı. Yem, hammadde fiyatlarının artmasının karkas etin değerini yükselttiğini belirten Bayraktar, bu ürünün kilogramının 19.10 liraya satıldığını ifade etti. Bayraktar, "Ramazana yakın son 20 günlük fiyatlara bakıldığında karkas et, kuzu ve tavuk etinde çok büyük bir artış yok. Hatta son bir yılı değerlendirdiğimizde tavuk eti fiyatları geriye gitti" diye konuştu. 

8 üründe fiyatların bir önceki aya göre değişmediğini, 11 üründe azaldığını, 13 üründe ise arttığını söyleyen Bayraktar şöyle devam etti:
"En fazla fiyat düşüşü yüzde 27.78 ile karpuzda görüldü. Karpuzu yüzde 26.92 ile havuç, yüzde 23.40 ile patlıcan izliyor. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde yüzde 38.78 ile sivri biberde var."

Bayraktar, fiyatı düşen ürünleri takip edeceklerini belirterek, "Bunlarda fiyat artışı görürsek bu spekülatiftir. Çünkü bizim değerlendirmelerimize göre bu ürünlerde fiyat düşecek" dedi. Öte yandan, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurmada ise yüksek fiyat artışı var. Kilogramı 13 ila 70 TL arasında değişen fiyatıyla tüketicinin bütçesini zorlayacak olan hurmadaki artış dolar kurunun yükselmesine bağlanıyor. 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 14:19

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52