Okul sütü projesi başlatılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve süt piyasalarının fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için bir mekanizma kurduklarını belirterek, ''Okul sütü projesini başlatıyoruz." dedi.

Okul sütü projesi başlatılıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) tarafından Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde belediye kongre merkezinde düzenlenen toplantıya katılan Bakan Erer, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirterek, ''Yürek yakan terör saldırılarıyla karşı karşıyayız. Dün 24 şehidimizi toprağa verdik. Bu acıyı unutturacak başka acıların yaşanmamasını diliyoruz'' dedi. Bakan Eker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın tarım ve hayvancılık sektörü rakamlarıyla ilgili eleştirilerine, Türkiye'de ilk hayvan sayımının 1984 yılında yapıldığını, bu tarihten önceki yıllara ait rakamların ise tahminlere dayalı olduğunu söyledi.

1984'te yapılan ilk hayvan sayımında Türkiye'nin 12 milyon 400 bin sığır varlığı bulunduğunu kaydeden Eker, ''9-10 milyona düştü, demek bir yanılgıdır. Hayvan varlığının sayısal olarak çok ya da az olması tek başına anlam ifade etmez. Bu hayvanlardan elde ettiğimiz süt ne kadar, et ne kadar, o hayvan varlığı içinde kültür ırkının oranı ne kadar aslolan budur'' diye konuştu.

''Bakanlığımda her bölgeden üst düzey yönetici var''

Günaydın'ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu'nun Diyarbakırlı olmasıyla ilgili eleştiriye Bakan Eker, şöyle yanıt verdi:

''Biz bir yere hizmet götürürken ne o ilin plakasına bakarız, ne de o kişinin nüfus cüzdanına bakarız. Nerede doğmuş beni hiç ilgilendirmez. Hepimiz TC vatandaşıyız. Eşit yurttaşlarız. Benim bakanlığımda üst düzey göreve getirdiğim arkadaşlarım Türkiye'nin her bölgesinden insanlar var, yani bakan yardımcısı atayacaksam, müsaade edin ki o işte o fonksiyonu en iyi şekilde yerine getirebileceğine inandığım, uyumla çalışacağım birisi olsun.

Sivil Toplum Kuruluşları burada onlarla ilişki önemli. Sayın Arzu, 10 sene Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı yaptı. Ondan önce Mimarlar Odası Başkanlığı yapmış, bir dönem milletvekili yapmış. Çiftçilik yapıyor, yani tarımı biliyor. Niye yani nüfus cüzdanında Diyarbakır yazıyor diye, neden ben onu atamayayım. Doğrusu ben buna hiç kızmıyorum, sadece tebessüm ediyorum. Bu iddiaya sadece tebessüm ederim, başka hiçbir şey edemem.''

''Süt tüketimini arttıracağız''

Eker, et ve süt piyasalarının fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için bir mekanizma kurduklarını belirtti.

Hayvansal ürünlerin piyasa düzenlemesiyle ilgili gerektiğinde ürün alacak, uzun ömürlü hale getirecek bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Eker, ''Okul sütü projesini de başlatıyoruz. Çocuklara dönük olarak süt tüketiminin arttırılmasını amaçlıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Valiliklerce hazırlanan gıda yardım paketlerinde sütün arttırılması için talimatları verdik. Özellikle yaşlı vatandaşların ve hanım kardeşlerimizin, süt tüketmeye ihtiyacı var. Oralarda da ayrıca tüketime dönük uygulamayı da bu yıl içinde başlatacağız'' diye konuştu.

Süt tüketimini arttırmaya ve etle ilgili piyasa düzeniyle ilgili çalışmalar yaptıklarını bildiren Eker, sektörlere verilen destekleri anlattı.

Hükümetin hayvancılığa 1,7 milyar lira nakit destek ödemesi yaptığını ifade eden Eker, bu rakamın içinde tarımla ilgili yatırım desteklerinin dahil olmadığını söyledi.

Kırsal kalkınmayla ilgili çalışmalarına da değinen Eker, 3 bin 200 tane Türkiye'de kırsal kalkınma tesisi kurulduğunu ve buralarda yaklaşık 33 bin kişinin çalıştığını bildirerek, kırsal kalkınma ile ilgili verilen destekleri anlattı.

''9 yılda 21 bin büyük işletme kuruldu''

Hayvancılık ile ilgili desteklerden birinin işletme ölçeğini genişletmek olduğuna dikkati çeken Eker, Türkiye'deki hayvan sayılarının değil, ölçek ekonomisinin yakalanmasının ve ölçeğin büyütülmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Eker, ''Türkiye'de 2002'de içinde 50'nin üzerinde büyük baş hayvan sayısı bulunan çiftlik sayısı 4 bin 300. 2011 yılı ortasında bu rakam 24 bin. Bu şu demektir, 20 bin 700 civarında yeni işletme, büyük işletme kuruldu demektir. Bu, Türkiye'de hayvancılık bir yerlere gidiyor demektir'' dedi.

Daha sonra tarım ve hayvancılık sektörüne verilen desteklerine değinen Bakan Eker, 2012 yılı hedeflerini anlattı.

Eker, ''Bu kongreden mevcut sorunları, doğru bir bakış açısıyla analiz edip, bizim hayata geçirebileceğimiz sonuçların ortaya konmasını istiyoruz'' dedi.

''2012'de gıda fiyatları yüzde 20 aratacak''

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da insanlığın açlığı yenemediğini belirterek, dünyada her 100 insandan 15'inin aç olduğunu söyledi. 2050 yılında gıda üretiminin 2 kat arttırılmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Taluğ, ''Nüfus artışının sağlanması ve açlığı yenmek için dünya tarımsal üretiminin iki kat, hayvancılığın ise yüzde 75 arttırılması gerekir'' diye konuştu.

ATB Başkanı Faik Yavuz ise Türkiye'de arzdaki yetersizliğin esas itibariyle hayvansal üretimin özellikle kırmızı ette yetersiz olduğunu savunarak, ''Fiyat artışındaki olay, piyasa oyuncularının spekülasyonundan değil, genel bir kıtlık halinden kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Kırmızı et sanayinde sürdürülemez ithalata dayalı büyüme yerine üretimin arttırılmasına imkan sağlayacak ekonomik tedbirlerin alınmasını isteyen Yavuz, ''FAO, 2012 için dünya gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 20 civarında olacağı ve bu artışların enflasyonu olumsuz etkileyeceği konusunda ülkeleri uyarmaktadır'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52