300 milyon kutu süt dağıtılacak

‘Okul Sütü’ kampanyasıyla ilgili konuşan Bakan Eker, dönem sonuna kadar yaklaşık 6.5 milyon öğrenciye 200 ml’lik 303 milyon kutu süt verileceğini söyledi.

300 milyon kutu süt dağıtılacak
GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker İstanbul'da gazete yöneticileri ile bir araya gelerek "okul sütü" programı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünyada hiçbir gıdanın bünyesinde süt kadar besin elementi bulundurmadığına dikkat çeken Bakan Eker, toplum sağlığının korunması ve sağlıklı nesiller yetişmesi amacıyla üç yıl önce "okul sütü" projesi başlatıldığını hatırlattı.

6.5 milyon çocuğa 303 milyon kutu süt dağıtılacak
Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan Okul Sütü Kampanyası 10 Şubat’ta başlıyor. 160 milyon TL bütçe ile gerçekleştirilecek proje kapsamında 6 milyon 330 bin öğrenciye dönem sonuna kadar 200 ml’lik 303 milyon kutu süt verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl üçüncüsü düzenlenen kampanya ile çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırarak sağlıklı bir bünyeye kavuşmalarını sağlamak istediklerini söyledi. Eker, sütün gıda paketlerine de girmesi için valilikler ile görüşmeler yaptıklarını, birçok ile de şu anda gıda paketlerinde süte de yer verildiğini söyledi. Bu yılki Okul Sütü Projesi için ihalede farklı bir yöntem kullanılmış. Doğu bölgelerine talip çıkmaması nedeni ile ikinci kez ihale yapıldığı bilgisini veren Bakan Mehdi Eker, bu yöntem ile Marmara Bölgesi'ni alana Karadeniz, Ege Bölgesi’ni alana Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi’ni alana Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin tek başına ihale edildiğini söyledi. Süt kampanyasının ilk zamanlarında zehirlenme gibi asılsız iddiaların da oluştuğunu belirten Eker, zehirlenme değil laktoz hassasiyeti ile ilgili bir rahatsızlık olduğunu belirterek bir önceki dönem sadece 6 milyondan fazla öğrenciden sadece 60 kadarında bu vakanın yaşandığını belirtti. Verilen bilgiye göre, laktoz hassasiyeti, süt şeker şekerinin sindirilmesini sağlayan laktoz enzimin eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu eksikliğin sebebi de süt tüketimi ile ilgili eksikliklerden kaynaklanıyor. Ayrıca okul sütü projelerini uygulayan ülkeler arasında Japonya, ABD, Fas, Meksika, AB gibi birçok ülke de yer alıyor.

Süt üretimi 10 yılda katlandı
AK Parti döneminde hayvancılığa önemli destekler verildiğini kaydeden Bakan Eker, son 10 yılda hayvan sayısının 9.8 milyondan 14 milyona, süt üretiminin 8.4 milyon tondan 17.4 milyon tona çıktığını belirtti. Hayvan varlığı içinde süt verimi yüksek saf ırk oranının da bu dönemde yüzde 19’dan yüzde 41’e çıktığını vurgulayan Eker, 700 litre civarına olan süt veriminin ise 3 kat artış göstererek yılda 3 bin tonun üzerine çıktığının altını çizdi.

Bakan Eker, şunları söyledi:
“2002’de toplam tarımsal destek içinde hayvancılığa düşen pay yüzde 4.4’tü. Tarıma verilen destek miktarı 1.8 milyardı ve bunun sadece 83 milyonu hayvancılığa destek olarak veriliyordu. Biz bu oranı yüzde 32’ye çıkardık. 2013’te 9 milyar lira verilen tarımsal desteğin 2.7 milyarı hayvancılığa hibe olarak verildi. 10 yılda yaklaşık 60 milyar lira tarım desteği verdik. Bu çalışmaların etkisi ile 50’den fazla hayvan olan çiftlik sayısı 4 bin 300 iken 28 bin 400’e yükseldi.

Ayrıca, kooperatiflere önemli destek sağlandı. 1992’de başlayan kooperatif destekleri kapsamında 12 sene boyunca 297 kooperatife 90 milyon TL destek verildi. Bizim dönemimizde ise desteklenen kooperatif sayısı 1860’a yükselirken, destek miktarı ise 2 milyar 165 milyon TL’ye çıktı. Bu kooperatiflerin 27’si ise üyeleri sadece kadınlardan oluşan kooperatifler. ”

Bu dönemde AB pazarına ihracata başlandığını hatırlatan Mehdi Eker, 5-6 yıllık bir çaba sonucunda geçen yıl 1.3 milyar dolar tutarında süt, süt ürünü ve et ürünü ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.

Anaokulu ve Ilkokul öğrencilerine haftanın üç günü süt verilecek
2011-2012 döneminde 144 milyon, 2012-2013 döneminde 296 milyon kutu süt dağıtıldığını belirten Bakan Eker, 2013-2014 döneminde de yaklaşık 6 buçuk milyon anaokulu ve Ilkokul öğrencisine 303 milyon kutu süt dağıtılacağını kaydetti. Mehdi  Eker, uygulamanın ikinci eğitim öğretim yılının başlayacağı Pazartesi gününden itibaren hayata geçeceğini söyledi.  Bakan Eker, güvenilir ve sağlıklı ambalajlarda hazırlanan sütlerin 200 mililitrelik kutularda öğrencilere verileceğini ifade etti.

Temel hedefin sağlıklı bir besin maddesi olan sütün daha fazla tüketilmesi olduğunu vurgulayan Eker, "Dünyada hiçbir besin maddesi süt kadar besin elementi içermiyor. Zengin besin içeriği sebebiyle her yaşta tüketilmesi gereken bir gıda maddesi. Büyüme çağındaki çocuklar dikkate alındığında süt tüketimi daha da önem kazanıyor. Okul sütü programı onun için çok önemli. Dünyanın pekçok ülkesinde uygulanan bu programı üç yıldır biz de başarıyla uyguluyoruz. Bu projeyle süt içme alışkanlığı ve süt tüketimi oranı arttı. Sağlık için herkesin her yaşta süt içmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Bakan Eker, özellikle vitamin ve mineral yetersizliğinden kaynaklanan birçok sorunun önüne geçmede okul sütü programının önemli bir rol oynadığını kaydetti. Okul sütü uygulamasından ailelerin ve çocukların çok memnun olduklarını belirten Mehdi Eker,  hatta bunun daha da yaygınlaştırılmasını istediklerini söyledi. Türkiye'nin geçen yıl  hayvansal ürünler ihracatında  1 milyar 400 milyon dolar  ile tarihi rekorlar kırdığını anlatan Eker, bunun da hayvancılığa verilen desteklerin ve uygulanan doğru politikaların bir sonucu olduğunu bildirdi.

Mehdi Eker, üretim standartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi sonucu geçen yıl Nisan ayından bu yana Avrupa Birliği ülkelerine de süt ihracatı yapıldığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 17:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52