Tüketiciye gıda diye ilaç yediriyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bal, çay, bebek maması, zeytinyağı ve takviye edici gıdalar adı altında tüketiciye ilaç yedirildiğini söyledi.

Tüketiciye gıda diye ilaç yediriyorlar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bal, çay, bebek maması, zeytinyağı ve takviye edici gıdalar adı altında tüketiciye sunulan gıda ürünlerinde akıl almaz sahtekarlıklar yapıldığını söyledi.
Eker, gıda ürünleri için Ağustos ayında devreye girecek karekod uygulaması ile bu tür sahtekarlıkların önlenmesi için 24 saat takip sistemi devreye gireceğini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bazı çevrelerden Ağustos ayında devreye girecek Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi'ne gelen eleştirilere tepki gösterdi. Eker, "Gıda ürünleri ile ilgili akıl almaz sahtekarlıklar yapılıyor. Bizim amacımız bunların takibini yapmak" dedi. Bakan Eker, bazı gazetecilerle sohbetinde, vatandaşın mağdur olmaması için sıkı bir gıda denetim sistemi kurduklarını, gıdada karekod uygulaması ile bu sistemin daha etkin çalışacağını söyledi.

Denetimlerin bazen tek başına yeterli olmadığını belirten Eker şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz günlerde 170 koli sahte içki ele geçirildi. Üstelik bunlara kaçak bandrol yapılmıştı. Bu yakınlarda, en az üç kez böyle kaçak içki olayıyla karşılaştık. Çıkardığımız etkin gıda takibi yasası gereği, hayati risk oluşturacak 7 gıda grubunda takip sistemi başlattık. Alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar, bebek mamalarını risk grubuna aldık.

Çünkü bunların sahtesi hayati risk taşıyor, öldürebiliyor. Mesela paketine takviye gıda diyorlar, içine zayıflama ilacını koyuyorlar. Bitkisel ürün diye satabiliyorlar. Halbuki bildiğiniz ilaç bu. Viagra'nın hammaddesini kullanarak, ürün yapıyorlar gıda takviyesi diye satmaya kalkıyorlar. En kalitesiz çayı alıp Seylan çayıyla karıştırıp yerli çay diye satmaya kalkıyorlar. Aynı durum sahte bal ve bebek mamalarında da yaşanıyor. Şimdi bizim bunları ortaya çıkarmamız lazım. Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi kurmamızın nedeni budur."

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 12:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52