Türkiye kokoreçten vazgeçmiyor

Bir dönem yasaklanması gündeme gelen ve "milli yiyecek" olarak adlandırılan kokoreç toplumun her kesiminin vazgeçemediği bir aparatif oldu.

Türkiye kokoreçten vazgeçmiyor
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda yasaklanması gündeme gelen kokoreç, her geçen gün yaygınlaşarak toplumun vazgeçilmez aparatifleri arasına girdi. 

Bir dönem yasaklanması gündeme gelen ve "milli yiyecek" olarak adlandırılan kokoreç toplumun her kesiminin vazgeçemediği bir aparatif oldu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda yasaklanacağı iddia edilen kokorece talep sonucu artan bayi ve satış yerleri 24 saat açık satış yapıyor.

AB'ye uyum süreci kapsamında, 1 Ocak 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından büyükşehir ve kent belediyelerine gönderilen genelgeyle işkembe salonları ve kokoreç imalatı için ruhsat verilmemesi istenirken, Sağlık Bakanlığı da aralarında kokorecin de bulunduğu gıda maddelerinin cadde ve sokaklarda satışını yasakladı.

Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve mumbardan yapılan şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir yemek çeşidi olan kokorece, toplumun son yıllarda ilgisi tüketimi de arttırınca, ürünü satan iş yerleri hızla çoğalmaya başladı. Türkiye de benzer durumu yaşayan Yunanistan gibi, AB'ye giriş sürecinde kokoreçten vazgeçmedi.

Her Kesimden Tüketen Var
Aydın'da kokoreç satışı yapan işletmeci Tekin Çelik, vatandaşların bu ürüne ilgi gösterdiğini, müşterilerinin sayısının her geçen dönem arttığını anlattı. Ürünlerinde temizliğe çok dikkat ettiklerini ve bunu bilen müşterilerinin de gönül rahatlığıyla kokoreci tükettiğini ifade eden Çelik, "milli yiyeceklerimizden" dediği kokorecin müşterilerinin başında ise memurların, bankacıların ve öğrencilerin geldiğini, her kesimden insanın ürünü tükettiğini bildirdi.

Aydın'ın öğrenci potansiyelinin fazla olduğunu ve özellikle üniversite öğrencilerinin kokoreci sevdiklerini ifade eden Çelik, "Yasaklanması gündeme gelmeden önce böyle rağbet yoktu. Yasaklanacağı söylenince ilgi arttı. Sadece kokoreç değil, sakatatçılar da işlerden memnun. Ayrıca fiyatların da uygun olması, tüketicinin tercihini etkiliyor" diye konuştu.

Tezgâhlarını gündüz ve gece sürekli çalıştırdıklarını belirten Çelik, son dönemlerde gece müşterilerinde önemli bir artış olduğunu kaydederek, "Geceleri daha çok iş oluyor eskiden çorbacılar dolardı şimdi kokoreç dükkânları doluyor" dedi.

 Özellikle Gece Satışları Fazlalaştı
Aydın'da 18 senedir tezgâhında kokoreç satan Şakir Başaran da, kokorecin özellikle geceleri çorbaya alternatif olduğunu, eskiden çorba içmeye gidenlerin son yıllarda kokoreççi tercih ettiklerini belirtti. Gıda kodeksine uygunluklarıyla satışlarını arttırdıklarını söyleyen Başaran, şöyle konuştu:
"Standart müşterilerimiz var, çok rağbet görüyoruz. Aile olarak, cemiyet olarak gelenler oluyor. Gıda sektöründe kokorecin yeri ve önemi çoğaldı. Kokorecin yasaklanacağı söylentisi olunca vatandaşlar kokorece sahip çıktı."

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 12:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52