Tüketiciye açık zeytin uyarısı

Zeytinin yenilebilir hale gelmesi için 8 aylık sürenin gerektiği ve merdivenaltı üreticilerin bu süreyi dikkate almadan tüketiciye zeytin sattıkları iddia edildi.

Tüketiciye açık zeytin uyarısı
Gıda güvenliği konusunda tüketicilere açıktan zeytin almayın uyarısı geldi. Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, açıkta kontrolsüz olarak satılan zeytinlere karşı vatandaşları uyardı.

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, kontrolsüz satılan zeytinler yerine ambajlı ve üzerinde ‘künyesi’ bulunan zeytinleri satın almaları konusunda uyardı. Hasadı gerçekleştirilen zeytinlerin tüketilebilir hale gelmesi için yaklaşık 8 aylık bir süreye ihtiyaç olduğuna değinen Tatlı, şunları söyledi:
“Açıkta, pazarlarda, yol kenarlarında satılan zeytinin hem insan sağlığına hem de ceplere zararı vardır. Hem kaliteli diye kötü ürün almakta, hem de fazla bedel ödemek zorunda kalmaktayız. Sofralık zeytinin iç piyasa satışlarının yüzde 80’i 350 bin ton dökme olarak açıkta satılıyor. Ambalajlı satılan zeytin yüzde 20 oranında ve 50.000 ton civarında. Dökme olarak açıkta satılan zeytinlerin büyük bölümü merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız, hijyenik olmayan ortamlarda üretilmektedir. Zeytin, dalından toplandığı haliyle yenilemeyen bir yiyecektir, zeytin etindeki acı maddenin çıkarılması gerekir. Buna teknik olarak tatlandırma veya fermantasyon denilmektedir. Siyah zeytinin tatlandırma süreci doğal yöntemle sadece su ve tuz veya sadece tuzla yapılmaktadır. Bu doğal süreç 8 ay sürmektedir. Hasat zamanı olan kasım, aralık ayında toplanan zeytinlerin yenilebilir hale gelmesi temmuz, ağustos aylarına denk gelir.”

8 AYLIK SÜREYİ BEKLEMİYORLAR
Tatlı, bazı imalatçıların bu kadar uzun süre beklemeden zeytini bir an önce satmak için maalesef insan sağlığına aykırı yöntem ve maddeler kullandığını belirterek şöyle konuştu:
“Açıkta dökme olarak satılan zeytinlerde üretici firma, zeytin çeşidi, kalibre, üretim metodu, kullanılan kimyasallar, son kullanma tarihi, saklama koşulları gibi pek çok önemli ve gerekli bilgi bulunmamakta, tüketiciler ne aldığını bilememektedir. Bu nedenle tüketicilerin bütün bu bilgileri bulabilecekleri ambalajlı zeytin almaları kendi menfaatlerinedir.” 

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2014, 14:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52