banner50

banner52

22 Eylül 2019 Pazar

Okul kantinlerinde yeni dönem başlıyor

Tüketiciye açık zeytin uyarısı

Zeytinin yenilebilir hale gelmesi için 8 aylık sürenin gerektiği ve merdivenaltı üreticilerin bu süreyi dikkate almadan tüketiciye zeytin sattıkları iddia edildi.

banner46
02 Eylül 2014 Salı 13:47
Tüketiciye açık zeytin uyarısı
Gıda güvenliği konusunda tüketicilere açıktan zeytin almayın uyarısı geldi. Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, açıkta kontrolsüz olarak satılan zeytinlere karşı vatandaşları uyardı.

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, kontrolsüz satılan zeytinler yerine ambajlı ve üzerinde ‘künyesi’ bulunan zeytinleri satın almaları konusunda uyardı. Hasadı gerçekleştirilen zeytinlerin tüketilebilir hale gelmesi için yaklaşık 8 aylık bir süreye ihtiyaç olduğuna değinen Tatlı, şunları söyledi:
“Açıkta, pazarlarda, yol kenarlarında satılan zeytinin hem insan sağlığına hem de ceplere zararı vardır. Hem kaliteli diye kötü ürün almakta, hem de fazla bedel ödemek zorunda kalmaktayız. Sofralık zeytinin iç piyasa satışlarının yüzde 80’i 350 bin ton dökme olarak açıkta satılıyor. Ambalajlı satılan zeytin yüzde 20 oranında ve 50.000 ton civarında. Dökme olarak açıkta satılan zeytinlerin büyük bölümü merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız, hijyenik olmayan ortamlarda üretilmektedir. Zeytin, dalından toplandığı haliyle yenilemeyen bir yiyecektir, zeytin etindeki acı maddenin çıkarılması gerekir. Buna teknik olarak tatlandırma veya fermantasyon denilmektedir. Siyah zeytinin tatlandırma süreci doğal yöntemle sadece su ve tuz veya sadece tuzla yapılmaktadır. Bu doğal süreç 8 ay sürmektedir. Hasat zamanı olan kasım, aralık ayında toplanan zeytinlerin yenilebilir hale gelmesi temmuz, ağustos aylarına denk gelir.”

8 AYLIK SÜREYİ BEKLEMİYORLAR
Tatlı, bazı imalatçıların bu kadar uzun süre beklemeden zeytini bir an önce satmak için maalesef insan sağlığına aykırı yöntem ve maddeler kullandığını belirterek şöyle konuştu:
“Açıkta dökme olarak satılan zeytinlerde üretici firma, zeytin çeşidi, kalibre, üretim metodu, kullanılan kimyasallar, son kullanma tarihi, saklama koşulları gibi pek çok önemli ve gerekli bilgi bulunmamakta, tüketiciler ne aldığını bilememektedir. Bu nedenle tüketicilerin bütün bu bilgileri bulabilecekleri ambalajlı zeytin almaları kendi menfaatlerinedir.” 

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20