Beyaz etçiler kota artışı istiyor

Ukrayna krizi sebebiyle gıda ticaretinde yönünü Türkiye'ye çeviren Rusya, Türk gıda dünyasına heyecan getirdi. Beyaz et üreticileri Rusya'dan kota artışı istiyor.

Beyaz etçiler kota artışı istiyor
Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle Batılı bazı ülkelere karşı yaptırım kararı alması, yüksek gümrük vergileri yüzünden bu pazara giremeyen beyaz et sektörünü umutlandırdı.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Türk firmalarının Rusya'ya ihracat için yasal altyapıya sahip olduğunu söyledi.
Koca, Türkiye'nin oluşan ortam sebebiyle Rusya'dan mutlaka uzun süreli ihracat kotası alması gerektiğine dikkati çekti. But başta olmak üzere tavuk eti ihracatının başlaması ve devamlılığının sağlanması için karşılıklı ilişkilerin daha iyi kurulması gerektiğini dile getiren Koca, her iki ülke tarım bakanlıkları arasında yapılacak görüşmelerin pazarın devamlılığını belirleyeceğini bildirdi.
Gümrük vergisi yüksek
Rusya'ya ihracat için önceki yıllarda gerekli izinlerin aldığını ancak yüksek gümrük vergileri nedeniyle pazara girilemediğini belirten Koca, şirketlerin her an için ihracat yapabilecek konumda olduğunu ifade etti.
Rus yönetiminin aldığı kararın sektör için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Koca, "Beyaz et sektörü, Rusya'nın Batılı ülkelere yaptırım kararı almasının ardından büyük bölümünü ABD'den ithal ettiği tavuk ihtiyacını karşılamaya hazır" dedi.
Türkiye'den Rusya'ya tavuk salamı, sosisi gibi işlenmiş et ürünleri ihracatının yapıldığını kaydeden Koca, ihracatın artarak devam edeceği bilgisini verdi. Koca, Rusya'nın beyaz et tüketiminde en büyük kalemi, tavuk budunun oluşturduğunu anlattı.
Rusya'nın ABD'den aldığı 270 bin ton beyaz etin büyük bölümünü tavuk budunun oluşturduğuna değinen Koca, ABD'ye verilen kotanın Türk firmalarını rekabette zora soktuğunu, bu nedenle pazara girilemediğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2014, 15:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52