Türk kahvesinin 7 püf noktası

600 yıl süren Osmanlı hakimiyeti Balkanlar’da birçok Türk adetinin yaşamasına da neden olmuş. Bu vazgeçilmez adetlerden biri de Türk kahvesi.

Türk kahvesinin 7 püf noktası
Saraybosna’da sade ve ay yıldızlı fincanlarda servis edilen Türk kahvesi, Kosovalı, Arnavut ve Yunanlıların da vazgeçilmez içeceklerinden biri. Bulgaristan ise soydaşlarımız vasıtasıyla kahveye aşina. Hırvatistan’ın masalsı kenti Dubrovnik’te eşsiz manzara karşılığında Türk kahvesi içmek mümkün. İşte Türk kahvesinin 7 püf noktası.

Birçoğumuz için kahve içme günlük bir ritüeli oluşturmaktadır. Kahve severler “sihirli” iksir olmadan güne başlamıyorlar. Türk kahvesi bir içecek dışında bir kültürü temsil etmektedir, dünyada ise sohbet sebebi, hazırlanma şekli ve geleneksel sunumu ile tanınmaktadır.

Türk kahvesi hakkında bilinmeyen 7 gerçek:

1. Türk Kahvesi Türkiye’den Gelmiyor
Kahvenin içilmesi ile ilgili ilk kanıtlar muhtemelen Yemen’den gelmektedir. 15. yüzyılda. Oradan Kahire’ye ve Mekke’ye yayılmaktadır. Dönemin ünlü Osmanlı tarihçilerine göre 1640 yılında ilk kahve dükkânı Konstantinopolis’te açılmış. Adı Arapça kelime qahwah türetilmiştir. Türk kültüründe kahvenin anlamı kahvaltı kelimesinde de görülmektedir, kelimenin tam anlamı “kahve altı” demektir.

2. Kalite Kahvenin Kaymağında
Eğer güzel Türk kahvesi içip içmediğinizi bilmek isterseniz fincanın üst kısmındaki kaymağa bakmanız gerekmektedir. Söz konusu kahve özel yumuşak ve kadife kaymaktan oluşuyor. Kaymak sayesinde kahve uzun süre sıcak kalmaktadır.

3. Suyun Kendi Hedefi Var
Türk kahvesi genellikle küçük bir bardak su ile servis edilmektedir. Bazen bunun neden böyle servis edildiğini merak ettiniz mi? Önceden su içmekle size kahvenin tadını hissetmenize yardımcı olacaktır, kahveyi içtikten sonra ise size damağınızı filtre edilmemiş kalıntılardan temizlenmesine yardımcı olacaktır.

4. Lokum Tüm Ritüelin Daha İyi Olmasına Yardımcı Olmaktadır
Her şey olduğu zaman bir bütün sayılmaktadır, dolayısıyla bardağın şekli, kahvenin rengi ve tepsideki bir lokum, Türk kahvesinin tam bir bütün resmini oluşturmaktadır. Genellikle şekersiz kahve içmeyi tercih edenlere lokum özelikle önemlidir, lokum acı Türk kahvesine tat katmaktadır. Ya da Türkiye’de söylenen söze göre “tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.”

5. Kaynanalar Değerlendiriyor ve Yargılıyor
Yeni gelinler dikkat ediniz: Türkiye’de muhtemel kaynananız kahveyi hazırlanış ve sunum şekline göre sizi değerlendirme ve yargılama hakkına sahiptirler. Aslında birçok ailede yeni gelinin ilk testi olarak sayılmaktadır, gelin kaynanası için kahve yapmaktadır, ardından da değerlendirme yapılmaktadır, böylece utanmaması ve dedikodu çıkmaması için elinden geleni yapmaya gayret göstermelidir.

6. Gelinler Kahveye Tuz Katmaktadırlar
Türk geleneğinde gelecek damadın erkekliğinin belirlenmesi için kahvesine tuz konuluyormuş. Tuz ile potansiyel gelin damada karşı olan duygularını ifade etmektedir. Kahveye aşırı derecede tuz atmak kızın çocuğa ilgisinin olmadığını ifade etmektedir, orta miktarda tuz oğlanın iyi olduğunu göstermektedir, asgari miktar ise oğlanın şanslarının büyük olduğu ve kızın evlenmek için hazır olduğunu belirtmektedir. Eğer potansiyel aday tuzlu kahvenin tamamını içerse böylece o erkekliğini kanıtlayarak kız ile evlenmek için istekli olduğunu ifade etmektedir.

7. Türk Kahvesi UNESCO Koruması Altında
Türk kahvesi UNESCO’nun maddi olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır. Karar Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2103’te düzenlenen UNESCO Hükümetler Arası Komitesi’nin 8. oturumunda alındı. Eğer insanlar bir işi zevkle yaparsa, bu işte daha uzun süre zevk alacağını söylüyorlar. Geçmişten de bilinmektedir, misafire gittiğiniz zaman, kahve ve lokum ikram edilmektedir. Bu tatlı gelenek, uzun yıllar boyunca devam etmektedir. Sıcak Türk kahvesi ve birkaç adet lokum (sade ya da cevizli) ile enerjiyle dopdolu olunmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 09:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52