İthal gıdada GDO ve domuz jelatini şüphesi!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et ürünleri, yoğurt ve bisküvi ürünlerine yönelik denetimleri devam ederken bir uyarı da ithal gıda için geldi.

İthal gıdada GDO ve domuz jelatini şüphesi!

Türkiye'de üretilen ürünlerde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve domuz jelatini denetimi yapıldığını belirten sektör temsilcileri aynı kontrollerin ithal gıdalar için de yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

"Bizim gıdada bakılmadık hiçbir şeyimiz kalmadı." tespitini yapan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ithal ürünlere dikkat edilmesi gerektiği görüşünde. Türkiye'ye yurtdışından önemli miktarda nihai gıda ürünü geldiğini ifade eden Mete, "GDO'dan tutun süt tozuna, domuz jelatine kadar her şey olabilir. Denetimde bize gösterilen hassasiyet ithalat için de gösterilmeli. Yabancı markalar elini kolunu sallayarak malını satabiliyor." dedi. Gıda denetimlerinde teşhirin yanı sıra yaptırımların da ağırlaştırılması gerektiğini dile getiren Mete, merdivenaltı üretimin devam etmesi ve alternatif ürün kullanılarak üretimin devam etmesinin kanundaki cezai müeyyidelerin yeterli olmadığını gösterdiğini kaydetti. "Bir insanı ha bıçaklamışsın da yaralamışsınız, ha sağlıksız gıda vermişsiniz." tespitini yapan Mete, maddî yaptırımın ağırlaştırılması ve belirli oranda ticarî faaliyetten men cezasının gündeme gelmesi gerektiği ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrolleri sonucunda uygunsuz ürün çıkması halinde her firmaya hileli üretim yaptıkları gerekçesiyle 11 bin 875 liralık para cezası kesiliyor. Ürünler ise piyasadan toplatılıyor. Yurtdışından Türkiye'ye ithal edilen tüm ürünlerin, iç piyasada üretim yapılanlar kadar denetlenmediğini belirten Mete, "Her türlü analizi yapılmalı." dedi.
Ercan Baysal - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52