Su ürünleri ihracatında rekor artış

Türkiye'nin 2011 yılı ihracat artış rekortmeni su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 32 arttırarak 1 milyar 544 milyon dolara ulaştı.

Su ürünleri ihracatında rekor artış

Türkiye'nin ihracatta son yıllardaki yıldızlarından, 2011 yılının ihracat artış rekortmeni su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, bir yıllık dönemde ihracatını yüzde 32 arttırarak 1 milyar 544 milyon dolara ulaştı.

Sektörün en çok ihracat yaptığı ülke ise Irak oldu. Onu Almanya, Hollanda, İtalya ve Libya izledi. 2012 yılının ilk yarısında Türkiye'nin 107 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç ettiğini, son 10 yıllık süreçte yaptığı atakla bir adım öne çıktığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 1 Ocak ile 15 Temmuz arasında, 107 ülkeye 839 milyon 973 bin dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin dünyayla rekabet edebildiği tek hayvani gıdanın kültür balıkları olduğuna dikkat çeken Kızıltan, "Maalesef burnumuzun dibindeki Yunanistan'dan üretim olarak gerideyiz." dedi. Yunanistan'ın krizden çıkış için uluslararası McKinsey firmasına hazırlattığı raporda, ülkenin kurtuluşu için önem vermesi gereken altı sektörden birinin kültür balıkçılığı olduğunu belirten Kızıltan, "Mayıs 2012'de çıkan Su Ürünleri Destekleme Kararnamesi ile maalesef rakiplerimizin ekmeğine yağ sürüldü." şeklinde konuştu.

Sektörün ana ihraç kalemlerinin su ve kanatlı ürünleri olduğuna işaret eden Kızıltan, şöyle devam etti: "Sektörün ihracatını arttırmak için Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu ile hedef pazarlarda yoğun çalışmalar yapıyoruz. İki grup, 2012 yılında hedef pazarlardaki 25 civarında fuarda etkin tanıtım çalışmaları yürüttü ve başarı geldi."

EN ÇOK KANATLI ETİ VE SU ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİLDİ
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 1 milyar 544 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı, 452 milyon dolarla kanatlı eti yaparken su ürünlerinin ihracatı 449 milyon dolara çıktı. Yumurta 330 milyon, süt ürünleri 187 milyon, bal ihracatı ise 6,3 milyon dolar kazandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52