Yerel lezzetlerimiz koruma altında

Coğrafi işaret fakiri Türkiye'de sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Samsun'da yetiştirilen Nebiyan kestanesi coğrafi işaretle tescil edildi.

Yerel lezzetlerimiz koruma altında
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, asırlardır Nebiyan havzasında doğal olarak yetişmesinden dolayı "Nebiyan kestanesi" olarak adlandırılan Avrupa kestanesi türünün (Castanea sativa Mill) ekotiplerinin bitkisel özellikleri belirlenerek, bu türün tescil edildiğini açıkladı.

Fakülte olarak 19 Mayıs Kaymakamlığı'nın da katkılarıyla 2000 yılında başlatılan çalışmaların sonuçlandığını anlatan Serdar, şöyle devam etti:
"Nebiyan kestanesi ilçenin Cerekli, Fındıklı, Yeşilyurt, Kösedik, Aydınpınar, Ormancık, Kuşkayası, Çiftlik, Düzköy ve ilçe sınırlarına komşu Elmaçukuru, Yeşiltepe, Aslandamı, Kabadüz, Erikli ve Kayagüneyi köylerinde doğal olarak yetişmekte. Türün ekotiplerini, bitkisel özelliklerini belirlemek amacıyla yöredeki farklı köylerde bulunan ağaçlardan örnekleme çalışmaları yaptık. 2000 yılında başlanan çalışmaları sonuçlandırdık. 19 Mayıs Kaymakamlığı ile sürdürülen çalışma kapsamında Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret için müracaat edildi. Yapılan değerlendirmede Nebiyan kestanesi tescil edildi."

Yöre halkına ekonomik kazanç sağlayacak
Nebiyan kestanesinin kendine has özelikleri bulunduğunu, bu nedenle özel bir kestane olduğunu dile getiren Serdar, yörede kestane üretimiyle halkın önemli ekonomik kazanç elde edeceğini vurguladı.

Prof. Dr. Serdar, tescilli kestanenin en önemli ayırt edici özelliğinin tohum zarının çok kolay soyulması ve meyvelerinin lezzeti olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Nebiyan kestanesinin Karadeniz Bölgesi'ndeki diğer kestanelere göre farklı olan yanı, kendine özgü kalitesi ve lezzetini daha uzun süre muhafaza etmesidir. Kestane iç kurtlarından daha az zararlanmasıdır. Bu da genetik faktörlerinin üstün olmasının yanı sıra Nebiyan havzası ekolojik özelliklerinin de kestane üretimi için çok uygun olmasından kaynaklanmakta. Birçok özelliği bünyesinde barındıran Nebiyan kestanesinin tesciliyle yörede üretimin de yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı."

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2014, 11:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52