Organik tüketiminde sınıfta kaldık

Organik besin tüketiminin dünyada giderek artış göstermesine karşın, Türkiye’de kişi başı yıllık organik üretim-tüketim tutarı 1 euronun altında kaldı.

Organik tüketiminde sınıfta kaldık
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem organik tarımın dünyada yükselen bir değer olduğunu, sağlıklı ve sivil düşünen toplumların organik ürünlere yöneldiğini söyledi. Yıllık kişi başına düşen organik harcamanın Almanya ve İsviçre’de 150, İtalya’da 120 euro olmasına rağmen Türkiye’de bu rakamın 1 euronun altında kaldığını ifade eden Başkan Ertem, “Türkiye organik tarımda dünya sıralamasında geriye doğru gidiyor. 1990’ların başında dünyada ilk beşte yer alan Türkiye bugün 400 milyon dolarlık yıllık ihracatıyla 42.sıraya düştü. Tarım politikalarında bütünlük sağlayarak organik tarımda potansiyeli ve tüketimi artırmalıyız” diye konuştu.
Türkiye’de tarımla uğraşan üreticinin sanayinin talebine uygun üretim yapmadığı için verim kaybı yaşandığına dikkat çeken Ertem, kaynakların doğru kullanımı için sürdürülebilir, organik tarıma devlet desteği verilmesi gerektiğini belirtti. Ertem, “Sağlıklı nesiller için organik tarım koruyucu sağlık hizmeti kapsamında yer alıyor. Sağlıklı beslenen nesiller ile sağlık harcamaları düşer, işgücü kayıpları azalır. Devletin geniş bir perspektifte düşünerek organik üretimi sübvanse etmesi sürdürülebilir kaynaklar açısından oldukça önemli. Organik ürünlerde KDV’nin düşürülmesiyle üreticiye katkı sağlanarak, tüketimin artması yolunda önemli bir adım atılabilir” dedi.

ORGANİK BESLENME ZORUNLU OLSUN
Türkiye’de organik ürün tüketimini arttırmak için önerilerde de bulunan ETO Başkanı Ertem şöyle konuştu:
“Anaokulu ve kreşlerde organik beslenme zorunlu hale getirilmelidir. İtalya’da organik ürün tüketiminin yüzde 33’ü okullarda gerçekleştirilirken, bu oran Türkiye’de yüzde 1’in altında. Çocuklarını yüksek ücretli özel okullara gönderen veliler yıllık 20 bin TL okul ücreti veriyor. 500 TL fark vererek çocuğunun sağlıklı organik ürünlerle beslenmesine harcama yapmıyor. Medya aracılığıyla bireylere sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi verilmeli. Ekolojik ürünlerin tüketimi artarsa bu ürünlerin üretimindeki tüm aşamalar kayıt altında olduğu için devlete ekstra vergi katkısı olacaktır.” iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2014, 11:56

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52