Tüketiciye kuru fasulye müjdesi

Son bir yıldır fiyatı tavan yapan kuru fasulyenin artık ucuzlayacağı, buna karşın baharat ve kırmızı mercimek fiyatlarının artacağı açıklandı.

Tüketiciye kuru fasulye müjdesi
Olumsuz hava koşulları, bazı ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, yetersiz üretim ve arz-talep dengesindeki değişimden dolayı son yıllarda bazı tarım ürünlerinde sıkıntılar yaşanıyor. Dış piyasalarda yaşanan gelişmelerin de etkisiyle sıkıntının yaşandığı tarım ürünlerine her geçen yıl yenileri ekleniyor. Yurt içi piyasada geçen yıl susam ve kuru fasulyedeki fiyat artışlarından sonra bu yıl da kırmızı mercimek ve baharat fiyatlarında yukarı yönlü fiyat hareketliliği söz konusu.

Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, olumsuz hava koşulları nedeniyle son yıllarda tarım ürünlerinde sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Önel, baharatta dünyanın en büyük üretici olan Hindistan’da hasat zamanındaki yağışlardan ötürü ciddi sıkıntı yaşandığını ifade ederek, karabiber, çörek otu, kişniş ve çemen gibi ürünlerdefiyatların yukarı yönlü olduğunu söyledi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl kırmızı mercimek rekoltesinin beklenenin altında çıktığını ifade eden Önel, Türkiye’nin kırmızı mercimek ithalatının tamamını Kanada’dan yaptığını söyledi. Devletin, yerli üreticiyi korumak için 1 Ekim 2014’e kadar kırmızı mercimek ithalatına izin vermediğini dile getiren Önel, “Bu yasağın kalkmasına kadar fiyatın aşağı yönlü gitmesini beklemiyoruz” dedi.

Bu yıl kuru fasulyeyi ucuz yiyeceğiz
Önel, geçen yıl kuru fasulyenin perakende fiyatının 5.5-6 liradan 13- 14 liraya çıktığını hatırlatarak, şu anda Mersin çıkış fiyatının 4-4.5 lira olduğunu bildirdi. Kuru fasulyede eski fiyatlara yaklaşılacağını ifade eden Önel, “Bu yıl kuru fasulyeyi ucuz yiyeceğiz” dedi. Geçen yıl susamda yaşanan fiyat artışına da işaret eden Önel, dünyada ticarete konu olan susam miktarının 1 milyon ton olduğunu, en büyük üretici ve tüketici olan Çin’de geçen yıl rekoltenin beklenenin altında gerçekleştiğini, kendisine yetmeyen 650 bin tonluk susam üretiminin geçen yıl 500 bin ton seviyesine düşmesi, diğer önemli susam üreticisi ülkelerden Hindistan, Nijerya ve Etiyopya’da da beklenen mahsulün gelmemesiyle fiyatların yükselişe geçtiğini anlattı. Türkiye’nin kullandığı yaklaşık 120 bin ton susamın 15 bin tonunun ülke içinde üretildiğini, yüzde 80’inin de Afrika’dan ithal edildiğini belirten Önel, susam fiyatındaki artışın simit fiyatlarını da tetiklediğini söyledi. Önel, yeni hasat döneminin başlaması, rekoltenin iyi çıkması ve yaz mevsimiyle birlikte talebin azalmasından ötürü fiyatların 20 gün içerisinde tonunun 2 bin 150 dolardan bin 850 dolara gerilediğini, ancak muson yağmurlarının 45 gün gecikmesiyle yeni çıkacak ana mahsulün de 45 gün ertelenecek olmasından dolayı fiyatların tekrar yukarı yönlü seyrettiğini söyledi.

Hangi üründe ne bekleniyor?

• Kuru fasulye 
Geçen yıla göre fasulye ekim alanları yüzde 30-35 arttı. Hava koşulları fasulye için iyi gitti. Bu nedenle rekolte de iyi geldi. Fiyatlar düştü. Bize yetecek kadar fasulye var. İthalat da olmaz.

• Kırmızı mercimek
Türkiye’de ortalama 400 bin ton olan kabuklu mercimek üretimi bu yıl 300 bin ton seviyelerinde. Ramazan öncesi 2.40 lira olan kilo fiyatı şu anda 3.30-3.40 lira. İthalatın da 1 Ekim’e kadar yapılamıyor olmasından dolayı fiyatta yukarı yönlü bir hareket bekliyoruz. Bu yıl pahalı yiyebiliriz.

• Susam
Dünyanın ikinci büyük üreticisi Hindistan’da muson yağmurlarının gecikmesinden ötürü fiyatlar yukarıyı gösteriyor. Bu gecikme devam ederse fiyatların düşmez. Ancak ekimden sonra Afrika üretimi aşağı yönlü açılırsa fiyatlar düşüşe geçer.

• Baharat
Karabiber, kişniş, çörek otu ve çemen gibiürünlerde üretim merkezlerinde yaşanan rekolte düşüklüğü ve hava şartları nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle fiyatların artmasını bekliyoruz. dunya.com

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2014, 12:23

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52