Dünya kadınları Türk yemeklerini öğreniyor

Selçuklu ve Osmanlı mutfağı ile yöresel yemek ve tatlıların öğretildiği kursa katılan Kazak kadınlar, iş yeri açarak hem para kazanmayı hem de bu kültürü öğretmeyi amaçlıyorlar.

Dünya kadınları Türk yemeklerini öğreniyor
Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) bünyesindeki Meram Alavardı Hanımlar Lokali’nde yemek ve pasta kursuna katılarak sertifika alan Kazak kadınlar, Selçuklu ve Osmanlı mutfağının inceliklerini öğreniyor. Lokalin yemek ve pasta öğreticisi Mücahide Azizoğlu yaptığı açıklamada, eğitim verdikleri 35 kursiyerden 4’ünün yabancı uyruklu olduğunu söyledi. Memleketlerinde Türk yemeklerinin ününü duyan 2 Kazakistanlı kadının da kursa geldiğini belirten Azizoğlu, Osmanlı ve Selçuklu mutfaklarıyla yöresel yemekleri en iyi şekilde öğretmeyi amaçladıklarını ifade etti. 

Yemek ve pasta kursunun 2 yıldır düzenlendiğini kaydeden Azizoğlu, daha önce de Kazakistan’dan Rus uyruklu bir bayanın katıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“25 öğrencimiz var. Dönem dönem değişiyor. Şu anda 4 yabancı öğrencimiz bulunuyor. Bunlardan ikisi Kazakistanlı. Suriyeli öğrencilerimiz de var. Geçen dönem Kazakistan’dan Rus uyruklu öğrencilerimiz oldu. Lokalimizdeki kurslara, özellikle yemek ve pasta öğrenimine yabancılar tarafından büyük ilgi var. Burada öğrenip kendi ülkelerinde geliştirmek istiyorlar. 3 dönemdir bu öğrencilerimiz devam ediyor. Sertifikalarını aldılar. Kendi ülkelerinde iş yeri açmayı düşünüyorlar. Bu konuda kendilerini geliştirdiler. Osmanlı ve Selçuklu mutfağından yemekler öğrenip ülkelerinde bu kültürü tanıtmak istiyorlar.”
Azizoğlu, Selçuklu ve Osmanlı mutfağında yer alan kaburga dolma, süleymaniye dolma, hünkarbeğendi, piliç topkapı, incirli et, selma-i hakani, mukul, borani ve çeşitli şerbetleri öğrettiklerini aktardı.

“Türk Yemeklerinin Ününü Çok Duyduk”
Eşinin yüksek lisans eğitimi için Konya’da bulunduğunu ifade eden 32 yaşındaki Meruyert Kushkimbayeva da ülkesinde ününü çok duyduğu Türk yemeklerini öğrenmek için hanımlar lokalindeki kursa katılmayı istediğini söyledi. Kursta Kazakistan’dan bir arkadaşının da olduğunu dile getiren Kushkimbayeva, şöyle konuştu:
“2009 yılında geldiğimizde bir arkadaşımız hanımlar lokalindeki kursa katılıyordu. Ondan duydum ilk önce. Çok gelmek istedim. Çocuklarım küçüktü. Gelemedim. Bu sene kursa başladım. Amacım, Türk yemek kültürünü öğrenmek. Bizim oralarda Türk yemeklerinin ününü çok duyduk. Buraya geldikten sonra tadına bakınca çok sevdim. Kazakistan’a geri döndüğüm zaman Türk yemek kültürünü orada öğretmek, iş yeri açmak istiyorum. Açamasam da öğrendiklerimi kadınlara yönelik kurslarda Kazak kadınlarına öğretmeyi arzu ediyorum. Birlikte hareket ettiğimiz Kazakistanlı diğer arkadaşım da benimle aynı düşüncede.”

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2014, 13:39

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52