Dünyanın 2'ci büyük bal üreticisiyiz

Dünya bal üretiminde Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’de yıllık yaklaşık 80 bin ton bal üretilirken, yıllık kişi başı 1 kilo 100 gram bal tüketiliyor.

Dünyanın 2'ci büyük bal üreticisiyiz
GIDAVİTRİNİ Türkiye hem kovan sayısı hem de bal üretim miktarı açısından Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de yıllık yaklaşık 80 bin ton bal üretilirken, yıllık kişi başı 1 kilo 100 gram bal tüketiliyor. 

Türkiye arı kolonisi varlığı ve toplam bal üretimi bakımından arıcılık ülkeleri arasında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alıyor. Özellikle üretilen balların çeşitliliği dikkat çekiyor. Narenciye, pamuk, ayçiçek, kekik, keçiboynuzu, sandal, çam, kestane, ıhlamur ürettiğimiz bal çeşitlerinden sadece birkaçı. Türkiye’de yıllık 80 bin ton bal üretilirken bu rakamın 50 bin tonu satışa dönüyor.

Türkiye’deki bal üretimine ilişkin Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen “Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Türkiye’de toplam bal ve arı ürünleri pazarı yaklaşık 500 milyon TL’lik hacme sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Ambalajlı-markalı bal pazarı bu rakamın 300 milyon TL’sini oluşturmakta. Türkiye’de 6 buçuk milyonun üzerinde kovan ve 80 bin civarında kayıtlı arıcı bulunurken, verimsizlik ve yüksek maliyet arıcılığın birincil sorunları olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Yıllık kişi başı bal tümetimimiz 1 kilo 100 gram
Bal toplum olarak tüketmeyi sevdiğimiz ve sofralarımızda bulundurduğumuz yiyeceklerin başında geliyor. Türkiye’de bal tüketim profiline baktığımızda çeşit olarak en çok çiçek balı tüketildiğini görmekteyiz. Can Sezen “Türkiye'de kişi başı yıllık bal tüketimi 1 kilo 100 gramken, Avrupa ülkelerinde ise bu rakam 800- 900 gram civarında. Bizde 35 yaş ve üstü kişiler daha fazla bal tüketiyor. Kışın bal tüketenlerin oranı yüzde 82,47’ye çıkarken, halkın yüzde 13’ü bal dışında diğer arı ürünlerini de tüketiyor. Dünyadaki 64 milyon arı sayısından yüzde 8'ine sahibiz. Dünya geneline baktığımızda arıcılığın Türkiye’deki durumunun çok iyi olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2014, 14:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52