AB pazarının yüzde 25’i Türkiye’nin!

Türk Su Ürünleri Brüksel’de görücüye çıktı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun Brüksel Fuarı'nda 5 bin kişiye levrek, çipura, alabalık ikram ettiği bildirildi.

AB pazarının yüzde 25’i Türkiye’nin!
Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 24-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen European Seafood Exposition-ESE'ye katıldı. Taze, dondurulmuş, fileto haline getirilmiş, temizlenmiş, marine edilmiş deniz mahsullerinin sergilendiği ve Türkiye'den 14 firmanın katıldığı fuarda Türk yetkililer, 5 bin kişiye levrek, çipura, alabalık, granyöz, sinarit ve trança ikram etti.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Türk su ürünleri sektörünün en büyük pazarının Avrupa Birliği olduğunu, Brüksel Su Ürünleri Fuarı'na büyük önem verdiklerini, fuarda en büyük ilgi gören pavyonlardan birisinin de Türkiye'ye ait olduğunu kaydetti.
İşliel, dünyada en hızlı büyüyen gıda sektörü olan kültür balıkçılığında Türkiye'nin artık ''parlayan yıldız'' olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Türk su ürünleri firmaları dondurulmuş levrek, çipura ve alabalık üretiminde büyük mesafe kat etti. Bugün tüm dünyaya dondurulmuş su ürünleri sunar konuma geldik. Taze ürünlerimizle özellikle Rusya pazarında yakaladığımız başarı sayesinde Ukrayna, Belarus ve Doğu Avrupa ülkeleri de Türk su ürünleri sektörünün hedef pazarları arasına girdi. 2011 yılında 447 milyon dolar ihracat yapan sektörümüz, 2012 yılında 550 milyon dolar hedefini geçmek için 2012 yılında 12 tane uluslararası fuara katılım sağlayacak.''
''Su ürünleri sektörü son 10 yılda atağa kalktı''
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Türkiye'de su ürünleri sektörünün son 10 yılda büyük atılım gösterdiğini belirterek, Belçika'daki fuarda sektör temsilcilerinin yeni ticari bağlantılar kurma fırsatı yakaladığını söyledi.
Yunanistan'daki ekonomik kriz sonrasında Avrupa Birliği'nde en büyük ikinci tedarikçi konuma yükseldiklerini kaydeden Kızıltan, ''Türk su ürünleri sektörü altın çağını yaşıyor. Avrupa'da tüketilen 4 çipura ve levrekten birisi Türkiye'den gidiyor. 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14'lük ihracat artışı ile 125 milyon 502 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızda Avrupa Birliği ülkeleri büyük dilimi oluşturuyor'' ifadelerini kullandı. Kızıltan, Türk firmalarına yabancı firmalardan çok sayıda ortaklık teklifleri geldiğini de bildirdi.



İhracat artışı sevindirdi
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tunscay Sagun, “Yunanistan’da krizle birlikte balıkçılara verilen sübvansiyonlar son buldu. Bizim için de haksız rekabet bitmiş oldu. İhracatımız yüzde 43 artarken Avrupa pazarının yüzde 25’i de bizim oldu” dedi.
2023 hedefi yakalanacak
Bugün sona erecek fuara Birlik organizasyonu ile 8’inci defa katılım yaptıklarını söyleyen Sagun, fuara gelen 14 firmanın inovatif ürünleriyle de dikkat çektiğini vurguladı. Tuncay Sagun, geçen yıl Türk su ürünleri sektörünün 447 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yıl hedeflerinin 550 milyon dolar olduğunu belirterek, “2023 yılı için hedefimiz 2 milyar dolardı ama öyle görünüyor ki bu hedefi çok daha önceden yakalayacağız” diye konuştu.
5 bin balık ikram ettik
Türkiye’den katılan firmalar; taze, dondurulmuş ve canlı ürünlerini sergilerken, fuarda kurulan Türk mutfağında da 5 bin porsiyon Türk balığı pişirilerek ziyaretçilere sunuldu. Bu ikram sırasında da Yunanlı ziyaretçilerin Türk balıklarını tatmak için adeta sıraya girdikleri görüldü. Avrupa’da Türk balıklarına giderek ilginin arttığına dikkat çeken Tuncay Sagun, şunları söyledi: “Burada da görüldüğü gibi balıklarımızın lezzeti yerinde. Bizim önceki dönemde en büyük rakibimiz özellikle çipura ve levrekte Yunanistan’dı. Onlar balık ihracatına yüklü miktarda devlet teşviği ve sübvansiyonlar uyguluyordu. Kriz başlayınca kaldırıldı. Bu fuarda bazı Yunanlı firmaların Türklara ortaklıklar teklif ettiklerini ya da ‘pazarlamada birlikte çalışalım’ dediklerini de gördük.”



Mitsubishi’ye balık satıyor
Tuncay Sagun, Sagun Grup olarak da geçen yıl 125 milyon dolar ciroya ulaştıklarını kaydetti ve her yıl yüzde 30-40 büyüdüklerinin altını çizdi. Sagun, “Bu fuarda dünyanın her yerine ihracat bağlantısı yapıyoruz. Bizim eskiden beri Japonlara orkinos satışımız var ve bu konuda da dünyanın en büyük şirketlerinden Mitsubishi’nin bizim sektörümüzdeki ayağı ile işbirliği halindeyiz. 12 yıldır Mitsubishi firmasına orkinos satıyorum. Onlar bize çok güvendiler, biz de bu güveni boşa çıkarmadık” diye konuştu. Sagun, son olarak Libya’nın orkinos av kotasını kullanmak için görüşmeler sürdürdüklerini vurguladı.
Almanlara ‘kirazlı hamsi’ satmaya başladı
ESE 2012 Fuarı’na Samsun’dan katılan Sastaş; Karadeniz’in simge balığı hamsiyi Avrupalılar’a yedirmek için ilginç bir inovasyona imza attı. 150 yıldır açık denizlerde balık avladıklarını belirten Sastaş’ın sahibi Hasan Demircioğlu, 1 yıl önce ihracata başladıklarını söyledi. 2012’de 6 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı hedeflediklerini belirten Demircioğlu, “Hamsiyi, yeşil soslu, acılı, sade ve kiraza sarılı olarak satıyoruz. Kirazlı hamsiye özellikle Almanlar büyük ilgi gösterdi” dedi. Demircioğlu, ‘Fazla çocuk yapmadıkları’ için balık avcılığını bırakıp ihracatçılığa geçtiklerini vurguladı.
Bağış'tan balık üreticilerine moral
İstanbul İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, bu yıl fuara katılan 21 Türk girişimci adına Bakan Egemen Bağış´ın moral ve destek ziyaretinden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Türk standı temsilcileri, sektörel bazda hedefin 1 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu dile getirerek, sektör hakkında Bakan Bağış’ı bilgilendirdiler ve kendisine bir plaket verdiler.
Gıdavitrini / Basın
Sadi Özdemir – Hürriyet

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52