Türkiye yardım eden statüsünde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin son yıllarda yardım alan ülke konumundan yardım eden konumuna geçtiğini bildirdi.

Türkiye yardım eden statüsünde
Merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) 35. Yönetim Konseyi toplantılarında Türkiye'yi temsil eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, toplantıları ve konuşmalarında hangi noktalara değindiğini Türk basın mensuplarına değerlendirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 20-23 Şubat 2012 tarihleri arasında İtalya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) 35. Yönetim Konseyi toplantısına katılan Bakan Eker, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın organize ettiği bakanlar düzeyindeki Akdeniz Forumu (FOROMED) toplantısına da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yerine katılarak Türkiye’yi temsil etti.

Bakan Eker, IFAD toplantıları ve buradaki konuşmalarını değerlendirdi. Türkiye’nin daha önce Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden yardım alan bir ülke olduğunu, ancak 2007 yılında imzaladıkları bir anlaşmayla Türkiye’nin yardım alan değil, yardım eden bir ülke konumuna geldiğini belirten Bakan Eker, gıda ve tarım konusunda hazırlanan projelere Türk Cumhuriyetlerinden başladıklarını aktardı.

Türkiye'nin IFAD'a da büyük katkı yaptığını anlatan Bakan Eker, "Türkiye bu ülkelerde, bu kuruluşlarda, artık yardım eden statüsünde. Bizim amacımız özellikle yoksullukla ve açlıkla mücadelede, hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi ve bir küresel sorumluluk bilinciyle büyük bir ülke olarak inisiyatif alması, katkı sağlaması, yardım sağlaması bizim için önemli" dedi.

Bakan Eker, Birleşmiş Milletler programı kapsamındaki açlıkla mücadele programlarında, ''En Az Gelişmiş Ülkeler'' konferansının geçen yıl Mayıs ayında, İstanbul'da yapıldığını anımsatarak, gelecek 10 yıllık süreçte de bu evsahipliğinin süreceğini belirtti.

Toplantılarda çoğunlukla üzerinde durulan konuların küresel ısınma ve sürdürülebilir tarım olduğunu kaydeden Bakan Eker, "Burada tabii bir hususu dikkate almak lazım. Gerçekte gelişmekte olan ülkeler veya çok fakir ülkeler, bunlar küresel ısınmanın ne kadar bölümünden sorumludurlar? Yani bu tabii küresel vicdanı referans almak lazım. Eğer dünyada bir milyar insan açsa, o bir milyar insanın karnının doyurulması, onun mekanizmasının kurulması, en acil, en önemli sorundur. Hiçbir şey ondan daha acil değil" ifadelerini kullandı.

35. Yönetim Konseyi toplantılarının 2. gün çalışmalarında, ülkelerin delegasyonlarına hitap eden ABD'li işadamı Bill Gates'in konuşmasını da dinleyen Bakan Mehdi Eker, Gates'in servetinin bir kısmını bir fonda yardım maksatlı kullandığını ve özellikle Afrika ülkelerine yoğunlaştığını ifade ederek, "Az gelişmiş ülkelerde tarımsal gelişmede kullanılmasıyla ilgili birtakım önerilerde bulundu" dedi.

"Fakir insanların mutlaka tarımsal üretim mekanizması içinde tutulması lazım. Biz bunu söylüyoruz" diyen Bakan Eker, Türkiye'de kırsal kalkınmaya yönelik başlattıkları, kırsal yaşam şartlarının iyileştirilmesi, kırsalda refahın yükseltilmesi, orada yaşayan vatandaşların altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi, içme suyu, yol gibi, temel ihtiyaçları Türkiye'nin KÖYDES projesiyle çözdüğünü söyledi.

Büyük uluslararası kuruluşların açlık sorununu çözmede yeteri kadar etkin olmadığını dile getiren Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birinci gayeleri karın maksimizasyonudur. Bir şey daha çok kar ediyorsa, rahatlıkla tarımı bırakıp kar eden şeye yöneliyor. Halbuki, küçük çiftçinin birinci gayesi kendi karnını doyurmaktır. Bu yaşamak için en temel faaliyettir. Bunun mutlaka desteklenmesi ve sürdürülmesi lazım. Fakir ülkelerin özellikle kendi gıda ihtiyaçlarını olabildiğince bunun yerinde, kendi imkanlarıyla geliştirmeleri gerekiyor. Biz bunu savunuyoruz. Küresel açlık probleminin çözümünde, bunu söylüyoruz. Ben panelde bu konuda mesajlar verdim."

Bakan Eker, Roma’daki temasları kapsamında İtalyan mevkidaşı Mario Catania ile de görüştü. Görüşmede, Bakan Eker ile İtalyan mevkidaşı Catania'nın, gelecek Mayıs ayında İtalya'da yapılması planlanan iki ülke hükümetlerarası stratejik işbirliği zirvesinde mutabakat muhtırasının imzalanması konusunda görüş birliğine vardığı ifade edildi.


Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, IFAD, KÖYDES, Roma

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52