Bu mevsimde çilek olur mu?

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen çileğin hasadına başlandı. İlk çileğin kilosu 8 liradan satıldı.

Bu mevsimde çilek olur mu?
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ilçede geçmiş yıllarda soğuklama isteğini almış frigo fidelerin ekiminin yapıldığını, bu nedenle de ilk hasadın Nisan ayı sonunda gerçekleştirildiğini anımsatarak, son yıllarda ise taze olan fresh fide ekimi sayesinde hasadın Aralık ayında yapılmaya başlandığını belirtti. Yeni ürünün yetişme süresinin kısa zamanda gerçekleştiği için ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlandığını, yapılacak toplam masrafın daha az olacağını belirten Can, meyve kalitesinin de yüksek olması ve meyve iriliğinin sezon sonuna kadar aynı kalması nedeniyle tüccarların bu cins çileği tercih ettiğini ifade etti.

Ürünün dikiminden sonra hasat etmek için beklenen sürenin kısa olması ile de çiftçilere avantaj sağlandığına da dikkati çeken Can, “Hasadın uzun sürmesi ve fiyatının biraz daha yüksek olması bu yetiştiriciliğin tercih edilmesini sağlıyor” dedi.

Çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve fresh fide kullanması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olduğunu anlatan Can, “Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurtiçi ve yurtdışına gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz” diye konuştu.

Can ayrıca, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.

İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Can, açıklamasına şöyle devam etti:

“Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp dikimin yapılması, ardından budama, ilaçlanma, gübrelenme, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.”

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Çilek, Silifke, Mahire Can

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52