Bilim insanlarından ortak deklarasyon

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti ve gıda, beslenme ve sağlık alanının tüm paydaşları ilk defa İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali’nde aynı platformda buluştu.

Bilim insanlarından ortak deklarasyon
Türk Diabet Cemiyeti, Türkiye Obezite Araştırma Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı ve Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından organize edilen Bienal, “Toplum Sağlığı ve Beslenme” temasıyla 9-11 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Bienal, konunun tüm paydaşları; kamu kuruluşlarından temsilciler, diyetisyenler, gıda sektörü temsilcileri, akademisyenler, tıp doktorları, gıda mühendisleri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 700 katılımcısı ile ülkemizde bir ilk oldu. Düzenleyici kuruluşların yanı sıra 11 üniversitenin de destek verdiği Bienal, Türk Diabet Cemiyeti ve Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, TGDF Başkanvekili Rint Akyüz, Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Ayhan Dağ, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık konuşmasında; toplumumuzun yeterli ve dengeli beslenme bilincine ulaşamadığını, medyada yer alan doğru olmayan yayınların ise insanımızı yanlış beslenmeye yönelttiğini söyledi. Halk sağlığını tehdit eden kanser, kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabet hakkında her gün medyada çeşitli iddiaların yer aldığını kaydeden Bağrıaçık, bilimsel gerçekleri yansıtmayan iddiaları “dehşet verici” olarak niteledi.

Sağlık ve beslenme konusunun işlendiği etkinliğe Bienal adı verilmesinin, entelektüel bir şıklık kattığını belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da tüm paydaşların bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. Kafkas, “Herkesin rolünü düzgün oynaması ve çağdaşlık açısından bu Bienal çok önemli. Keşke 10 yıl önce böyle bir panel olsaydı. 10 yıl önce bu problemleri temel öncelikli sorunlarımız arasına koyamıyorduk. Bienal sonuçlarının bakanlığımızın politikalarına ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Bienal süresince bilim çevreleri, STK’lar, kamu kurumları ve gıda endüstrisinden her biri kendi alanında uzman 61 konuşmacı; “Dünyada ve ülkemizde toplum sağlığını tehdit eden diyabet ve obezite ile savaş stratejileri, Toplum sağlığı ve beslenme, Beslenme ve sağlık politikaları, Beslenme ve sağlık trendleri, Beslenme-Sağlık-Fiziksel Aktivite Endüstri girişimleri” gibi başlıklar altında düzenlenen sempozyum, konferans ve yuvarlak masa toplantılarında yaklaşımlarını ortaya koydu. Beslenme ve sağlık konusunun tüm taraflarını buluşturan Bienal, sunumların ardından soru-cevaplar ve katılımcıların düşüncelerini aktarmalarıyla interaktif bir platforma dönüştü.

Gıda, beslenme ve sağlık alanından tüm paydaşları ilk defa aynı platformda buluşturan İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, sağlık ve beslenme politikalarına yön verecek ortak bir çağrı ile son buldu.

İşte İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali Ortak Deklarasyonu:

1.Toplumun sağlıklı ve güvenli beslenmesini sağlamak için tüm paydaşların bir araya gelerek ortak akıl oluşturması ve güçlü bir iletişimin sağlanması esastır.

2. Gıdaya ulaşmak ve güvenli gıda tüketmek evrensel bir insan hakkıdır. Bireylerin güvenli gıdaya erişimi hiçbir koşulda kesintiye uğramamalıdır.

3. Gıda güvenliğinin tesisinde ve geliştirilmesinde Ambalajlı Gıda tüketimi büyük rol oynamaktadır. Ambalajsız gıdaların hijyenik ve teknik açıdan denetimi son derece sınırlıdır.

4. Gıda Güvenliğinin sağlanması için gıdaların ambalajlanması temel bir gereklilik ve kuraldır. Çünkü ambalajsız gıdalar her türlü bulaşmaya açıktır, bozulmaya elverişlidir. Halk sağlığı açısından ambalajsız gıdalar tehlike kaynağıdır.

5. Yeni teknolojiler ve bilimsel buluşların hedefi; halkımızın yaşam kalitesini yükseltmek, tüm insanların yeterli gıdaya en ekonomik ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasını sağlamak ve sağlığını korumaktır.

6. Sağlığın korunmasını ve geliştirilmesini hedefleyen her türlü faaliyetin esasını bilimsel verilere dayalı bilgi paylaşımı oluşturmalıdır. Tüm paydaşlar bu sorumluluğun bilinci ile hareket etmelidir.

7. Sağlığın korunmasında öncelikli olarak toplumumuzda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin oluşturulması, geliştirilmesi ve fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması gerekmektedir.

8. Sağlık ve beslenme konusundaki yasal düzenlemelerin hedefi bireyleri eğitmeye ve motive etmeye yönelik olmalıdır. Bireyler yasakçı yaklaşımlarla değil, bilimsel ve doğru bilgiyle eğitilmelidir.

9. İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali’ne katılan bilim insanları ve STK temsilcileri olarak, işbirliğine dayalı her türlü adımın öncüsü ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Ambalaj, Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Rint Akyüz, TGDF, İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali, Diabet, Obezite

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52