Fatih’ten beri hısımız

Malezya ile dış ticareti büyütmek isteyen İTO, Kuala Lumpur’da Türk İhraç Ürünleri sergisi açtı.

Fatih’ten beri hısımız
Türkiye ile Malezya arasındaki ticareti 5 milyar dolara çıkarmak için Kuala Lumpur’da Türk İhraç Ürünleri Sergisi açan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, iki ülke arasındaki ilk ticaret anlaşmasının 1475’te imzalandığını belirtti. Yalçıntaş, “Rivayetlere göre ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in kızı Rukiye Hatun da Malay Sultanı Mansur Şah ile evlenmiş. Fatih’ten beri hısımız. Şimdi Serbest Ticaret Anlaşması da yaparsak halen 1.8 milyar dolar olan dış ticaretimiz kısa sürede 5 milyar dolara çıkar” dedi. Yalçıntaş, uzaklıkları ticaretin artırılmasına engel olarak görmediklerini, Malay işadamlarının Güney Afrika ve Dubai’ye de yoğun yatırımlar yaptığını hatırlatarak “Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya giriş kapısı da Türkiye olacak. Başta demir-çelik, gemi inşa, savunma sanayi, müteahhitlik ve petrokimya olmak üzere birçok alanda işbirliği mümkün” diye konuştu. 75 Türk firması katılıyor

Rukiye Hatun’un torunun çocuğu Dr. Zeti Akhtar Aziz’in de halen Malezya Merkez Bankası Başkanı olduğunu vurgulayan İTO Başkanı Yalçıntaş, şu bilgileri verdi: “5 bin 500 metrekarelik alanda düzenlenen Malezya 3. Türk Ürünleri Sergisi’ne 75 Türk firmasıyla geldik. Bugün iki ülkenin yaklaşık 800 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi bulunuyor. Ne yazık ki, aramızdaki dış ticaret toplam dış ticaret hacmimiz içinde binde 18’lik orana tekabül ediyor. Bu oran çok düşük.”

1.5 milyar dolar az

Malezya ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının önemli olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle konuştu: “Malezya ile Türkiye zor günlerde birbirine destek olan iki ülkedir. Malezya iş dünyası ve şirketleri Türkiye’ye gelirlerse ufuklarını sadece Türkiye coğrafyasıyla sınırlı tutmayacaklar. Yeni pazarlara açılmalarında Türkiye önemli rol üstlenecek vizyona sahip. Türkiye’nin 2023 hedefi var. Malezya’nın da 2020 hedefleri bulunuyor. Malezya istikrarlı ortamı, büyük yatırımları ve kalkınmaya yönelik modeliyle küresel güç haline geliyor. Farklı kültürleri birleştirmesi ve bir Malezya ruhu oluşturması da dünyaya örnek model oldu. Ülkelerimiz arasındaki 1.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi kadim dostluğumuzu yansıtmıyor. Bu ticaret hacmimizi Serbest Ticaret Anlaşması ile olması gereken noktaya taşıyabiliriz. Türkiye 2011 yılında Malezya’ya 182 milyon dolarlık ihracat yapabildi. Malezya ise Türkiye’ye 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu konuda da denge sağlamalıyız.”

3-4 ay içinde imzalarız

Serbest Ticaret Anlaşması’nı 3-4 ay içinde tamamlanacağını söyleyen Malezya Uluslararası Ticaret Sanayi Bakanı Dato Sri Mustapa Bin Muhamed, şunları dile getirdi: “Malezya’nın Türkiye ile ticareti geçen yıl yüzde 42 arttı. Malezyalı şirketler son dönemde Türkiye’ye yatırımlarını da artırıyor. Acıbadem Sağlık Grubu ve Sabiha Gökçen yatırımları bu konuda iyi örnekler. Ancak yine de henüz olması gereken seviyede değiliz. Türkiye, Avrupa’da ve İslam dünyasında en başarılı ülkelerden. Bir süre önce Malezya’dan Türkiye’ye giden delegasyonda ben de vardım ve Türkiye’de Malezya Haftası düzenleme kararı almıştık. Bunun yapılmasını istiyoruz.”

Malezyalılar Maraş Dondurması yiyecek

Kahramanmaraş’ın geleneksel dondurmasını uluslararası marka yapan Mado, Malezya’nın Taksim Meydanı olarak bilinen caddesinde ilk mağazasını 10 gün içinde açacak. Mado Franchise Direktörü Caner Yazar, şu bilgileri verdi: “Malezyalı ortakla Singapur, Endonezya, Tayland ve Çin’de yeni Mado’lar açacağız. Hedefimiz 2012’de 10 Mado açmak. Türk baklavası ve börek de satıyoruz. Yakında burada üretime de başlayacağız.”

Sadi Özdemir - Hürriyet

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, İTO, Malezya, Murat Yalçıntaş, Mado, Dondurma,

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52