Arı Platformu Çatalca’da buluştu

Arı Platformu seminerler dizisinin ikincisi bölge arıcılarının geniş katılımıyla Çatalca’da gerçekleştirildi.

Arı Platformu Çatalca’da buluştu
Gıdavitrini - “Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)” projesi kapsamında ikincisi gerçekleştirilen “Arıcılıkta Başarının Yolları Semineri”, 25 Mart 2012 tarihinde İhsan Akdoğan Araştırma Geliştirme Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Bal, arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin henüz göz önüne çıkmamış sağlık üzerine etkilerini araştırmak ve bu yeni bilgiler doğrultusunda kamuoyunu aydınlatmak amacıyla Bal Paketleyicileri Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (BAL-DER) başkanlığında kurulan “Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)” seminerler dizisi süresince arıcılara arı ürünlerinin üretimi, iyi arıcılık uygulamaları, yüksek kalite ve verimli ürün elde etme konusunda bilgiler verildi.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 Mali Destek Programı tarafından desteklenen “Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu” projesi kapsamında gerçekleştirilen seminerlerin ikincisi arıcılara yönelik olarak 25 Mart 2012 tarihinde Çatalca’da arıcıların ve sektörün önde gelen akademisyenlerinin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.
İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk açılış konuşmasında eğitim seminerlerine çok önem verdiklerinin altını çizerek tüm katılan arıcılara teşekkür etti. Çilenk’in ardından söz alan Çatalca İl Genel Meclis Üyesi Taşkan Uysal, arıcılığın bir meslek haline getirilmesi ve bu üretimin emekli mesleği olmaktan çıkarak gençleştirilmesi gerektiğini belirtti. “Arıcılıkta Başarının Yolları” konulu seminere konuşmacı olarak katılan Arıcılık uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu konuşmasında yüksek kalite ve verimle katkısız ve kalıntısız olarak başta bal olmak üzere, arısütü, polen ve propolis üretim yöntemlerini arıcılara aktardı. Doğaroğlu, arıcılıkta ıslah konusunun altını çizerek, çevre şartlarının iyileştirilmesinin arıcılıkta başarı elde etmede önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra kaynakların verimli kullanımı ve arıcılıkta modern ekipmanın kullanılmasının da başarının en önemli faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Ülkemizin bitki zenginliği ve kovan sayısı bakımından Dünya'nın önde gelen merkezlerinden olmasına karşın özellikle bal dışındaki arı ürünlerinin (arı sütü, polen ve propolis) üretiminin yetersiz olduğunu vurgulayan Doğaroğlu, sağlık üzerine önemli faydaları olan bu ürünlerin yüksek miktarda ve kalitede üretilebilmesi için İyi Arıcılık Uygulamaları teknikleri konusunda üreticilere önemli bilgiler verdi.



BAL-DER Teknik Danışmanı Taylan Samancı’nın da konuşmacı olarak katıldığı seminerde aktarılan konuların yanı sıra Arıcılıkta İyi Üretim Teknikleri isimli kılavuz kitap ile de ücretsiz olarak dağıtılacağı ve arıcıların Arı Platformu’nun resmi web sitesi www.ariplatformu.org üzerinden tüm çalışmaları takip ederek, arıcılık ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilecekleri de belirtildi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Arı Platformu, Bal, Kafkas Arısı, BAL-DER, Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52