Tüketici kimin doğru söylediğini merak ediyor!

Çevre örgütü Greenpeace Türkiye’de üretilen biber, armut ve üzümün tehlikeli ürünler olduğunu açıkladı. Bakanlıktan yalanlama geldi.

Tüketici kimin doğru söylediğini merak ediyor!
Dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace Avrupa’da satılan 76 sebze-meyveyi test etti. Türkiye’de üretilen biber, armut ve üzüm en tehlikeli ürünler çıktı. Türk domatesi başta olmak üzere tarım ürünleri ihracı çeşitli kez "İnsan sağlığına zararlı kalıntı" tespitiyle sekteye uğramıştı. Türkiye buna rağmen 2011 yılında 2 milyar 339 milyon dolarlık sebze meyve ihracatı gerçekleştirmişti.
Vatan gazetesinin haberine göre çevre örgütü Greenpeace, yaptığı araştırmada en tehlikeli ürünler listesinde ilk 3 sıraya yine Türkiye'de yetişen tarım ürünlerini koydu.
Türk tarım ürünleri bir kez daha ağır darbe yedi. Bugüne kadar başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Almanya, Hollanda gibi ülkelerden "Yolladığınız tarım ürünlerinde insan sağlığına zararlı kalıntı madde var" uyarısı alan, hatta belirli aralıklarla ihracat imkanları kesilen Türkiye, bu kez de Greenpeace'in raporu ile şoka girdi. Çevre örgütü Greenpeace'in marketlerde satılan sebze ve meyveleri inceleyen araştırmasından korkutucu sonuçlar çıktı. Örgütün en tehlikeli ürünler listesinde ilk üç sırayı Türkiye'de yetişen biber, armut ve üzüm aldı. Greenpeace bu ürünlerin kesinlikle tüketilmemesini istedi.
Dünyaca ünlü örgütün Almanya'da yayınladığı "Kimyasal maddesiz yemek" başlıklı 26 sayfalık raporda, Türkiye'de üretilen sebze meyvelerin tüketilmemesi için uyarılar yer alıyor. Greenpeace üyeleri 2009-2010 yıllarında farklı ülkelerdeki farklı bölgelerdeki süpermarket, manav, perakende ve toptan satış yerlerinden 76 çeşit sebze ve meyve satın alarak bunları uzmanlara inceletti. Test edilen ürünlerin bir kısmında, sınırın üzerinde kimyasal madde tespit edildi. Araştırma sonucuna göre, incelenen ürünlerin yüzde 50'sinde zararlı organizmaları engellemek amacıyla tarımda kullanılan "pestisit" türü kimyasal maddelere rastlandı.
Organik ürün alın
En fazla kimyasal maddenin kullanıldığı ürünler listesinin başında ise ortalama 24 kimyasal maddenin tespit edildiği Türkiye'de üretilmiş biber yer alıyor. İkinci sırada 10 kimyasal madde ile yine Türkiye'de yetiştirilen armut var. Üçüncü ise ortalama 9 kimyasal maddeyle Türk üzümü. Türkiye'de yetiştirilen kabak ve greyfurt da 'sakıncalı' listesine alınanlar arasında. İnceleme sonucuna göre, bu ürünlerdeki pestisit miktarı sıklıkla AB tarafından belirlenen kimyasal madde sınırının üzerinde. Buna ek olarak, Hindistan ve Tayland'da üretilen egzotik ürünlerden biber ve bamyanın da sorun teşkil eden oranlarda kimyasal içerdiği belirtiliyor. AB ülkelerindeki sebze ve meyvelerin, Türkiye ve denizaşırı ülkelere göre daha az kimyasal madde içerdiği ifade ediliyor.
Greenpeace uzmanı kimyager Manfred Santen, "Yemeğinde kimyasal madde olmasını istemeyen, organik ürün almalı ya da hangi ülkeden olduğuna bakmalı" dedi. Örgüt, çocuk, hamile ve hastaların bu maddelerden korunması gerektiğini belirtti.
2023 HEDEFİ 10 MİLYAR $
Türkiye tarım ürünleri ihracatından 2011'de 2 milyar 339 milyon dolar gelir elde etti. Rusya dahil pek çok ülkede Tarkan'lı tanıtım kampanyaları düzenlendi ve Türk tarım ürünleri hakkındaki olumsuz algı değiştirilmeye çalışıldı. Türkiye'nin 2023 hedefi 10 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etmek.
Raporu önce inceleyelim
Çevre örgütü Greenpeace'in Almanya'da yayımlanan "Kimyasal maddesiz yemek" başlıklı el kitabında, Türkiye'de üretilen sebze meyveler konusunda uyarması üzerine Tarım Bakanlığı konuyu incelemeye aldı. Greenpeace'in bu incelemeyi nasıl yaptığı, meyve ve sebze örneklerinin nasıl ve nerelerden alındığı ve teknik incelemenin hangi şartlarda yapıldığı gibi detayların incelenmesinin ardından Bakanlığın resmi bir açıklama yapacağı öğrenildi. Ziraat Odaları Birliği ve Ziraatçiler Derneği de önce yayını inceleyecek.
Bakanlıktan iddiaları yalanladı
Bakanlık,sebze ve meyvede zararlı kimyasallar bulunduğu haberlerini yalanladı. Greenpeace'in kimyasal maddesiz yemek adlı raporu gazetelere yansımıştı.
Buna göre 76 çeşit sebze ve meyve incelenmiş ve Türkiye’de üretilen üzüm, armut ve biberde 24 farklı kimyasal madde tespit edildiği rapor edilmişti.
Ancak Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, bu haberleri kesin bir dille yalanladı.
Kavak, iddiaların tamamen mesnetsiz, dayanıksız ve bilimsellikten uzak olduğunu ve şu ana kadar yapılan kontrollerde geri dönen tarım ürünü olmadığını belirtti.
Avrupa Birliği tarafından akredite olan laboratuvarlarda meyve ve sebzelerin kontrol edildiğini belirten Kavak, Türkiye'nin güvenli gıda ihraç eden ülkelerin başında bulunduğunu söyledi.
Takvim / Basın

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Meyve, Sebze, Ahmet Kavak, Ziraat, Greenpeace

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52