Hamsiköy sütlacının sırrı sütte gizli

Trabzon'un Maçka ilçesinde Zigana Dağı eteklerinde yer alan Hamsiköy'ün meşhur sütlacından tatmak isteyenler, dışarıya satış yapılmaması nedeniyle sütlaca sadece köye gelerek yiyebiliyor.

Hamsiköy sütlacının sırrı sütte gizli
Trabzon il merkezine 50 kilometre uzaklıkta, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan ve yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü olan Hamsiköy, yurt içi ve yurt dışından gelen devlet büyükleri ile yerli ve yabancı turistleri misafir ediyor. Yaptığı sütlaçları 40 yıldır Hamsiköy'deki lokantasında satışa sunan Osman Günel, AA muhabirine, dedesinden kalma mesleğini köyde tek başına yapması dolayısıyla ''gururlu ve mutlu'' olduğunu söyledi.
Sütlacın her evde yapılabileceğini, Hamsiköy sütlacının meşhur olmasındaki en önemli nedenin ise sütten kaynaklandığını vurgulayan Günel, ''İnsanların köyümüze kadar gelerek sütlacımızdan yemesinin nedeni, başka hiçbir sütlaca benzemiyor olması. Biz bu sütlacın aynısını 20 yıl önce İstanbul'da yapmaya çalıştık. Ancak tadı hiçbir şekilde tutmadı. O zaman anladım ki sütlacı buranın sütüyle, burada yapmamız gerekiyor. O günden bu yana sütlacımızı köyümüzde yapıyorum'' dedi.
Sütlaç kalitesinin düşmemesi ve turizm kapsamında köye gelen kişi sayısının artması için dışarıya satış yapmadığını ifade eden Günel, şöyle devam etti:
''Özellikle Trabzon'daki lokantalar başta olmak üzere il dışından dahi sütlacımızdan isteyenler oluyor. Ancak gelen talepleri reddediyorum. Günde 2 bin adet sütlaç yapar ve dışarıya satabilirim, ama yapmıyorum. Amacım insanların hem köyümüze gelmesi, hem de sütlacımızdan tatması. Burada bir art niyetim yok. Eğer gelen taleplere olumlu cevap verirsem sütlaç kalitesi ister istemez düşebilir. Bu durumda köyümüz ve sütlacımız için hiç iyi olmaz.''
Dünyanın her yerinden gelen insanları Hamsiköy'de ağırladıklarını belirten Günel, ''Geçen yıl Avrupa Birliği dönem başkanı ve elçilerini misafir ettik. Yine aynı dönemde İsrail'den devlet adamları geldi. Onları buraya yönlendiren ana neden sütlacımızın meşhur olmasıydı. Ama bu vesile ile köyümüze geldiler. Hepsi de sütlacımızı çok beğenerek yediler. Havaların ısınmasıyla bizim içinde yeni sezon açılıyor. Umarız bu dönem daha nice insanları misafir edeceğiz'' diye konuştu.
''Tarifini veriyorum ama aynısı olmuyor''
Meşhur sütlacın tarifini çoğu kişiye çekinmeden verdiğini belirten Günel, ''Biz sütlacı burada yaylalarda dolaşan hayvanların sütünden yapıyoruz. Hatta sadece bununla da yetinmiyor, sütlacın daha kaliteli olması için kaynatarak içerisindeki doğal suyu da en aza indiriyoruz. Herkes tarifi istiyor veriyorum ama onlar da sonradan bunun bir işe yaramadığını görüyor. Çünkü hiçbiri Hamsiköy sütlacının yerini tutmuyor'' dedi.
Süt iyi olmadıktan sonra ustalığın da bir anlamı olmadığını vurgulayan Günel, meşhur Hamsiköy sütlacının tarifini ise şöyle verdi:
''Yaklaşık 1 kilogram süte 60 gram pirinç ilave ederek 1 saat 20 dakika boyunca karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışıma 70 gram şeker ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra sütlaç macun kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz ve kaselere dolduruyoruz. Burada en önemli detay ise bizim sütlaçlarımızı fırına vermiyor olmamız.''
Milligazete

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52