Avrupalı iyotsuz yaşıyormuş!

Araştırmacılar Dünya Sağlık Örgütü’nün veritabanıyla birlikte yayınlanmış araştırma raporlarını ve makaleleri analiz ederek tüm dünyada iyot eksikliği görülme sıklığını inceledi.

Avrupalı iyotsuz yaşıyormuş!
İsviçre Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve İyot Yetersizliği Hastalıklarının Kontrolü Uluslararası Konseyi araştırmacıları Dünya Sağlık Örgütü’nün veritabanını ve hakemli dergilerde yayınlanmış araştırma raporlarını ve makaleleri analiz ederek tüm dünyada iyot eksikliği görülme sıklığını inceledi. Elde edilen verilere göre Avrupa'da 11 ülke ile birlikte Rusya, Ukrayna, Baltık ülkeleri, İngiltere ve İrlanda 'iyot eksikliği' olan ülkeler olarak sınıflandırıldı.
İyot eksikliğinin önemli bir sorun olmasının nedeninin iyotun büyüme, gelişme ve enerji metabolizmasını düzenleyen tiroid hormonlarının önemli bir bileşeni olması olduğu belirtildi.
İyot eksikliğinin, yetersiz tiroid hormonu üretimine bağlı büyüme ve gelişmeyle ilgili birden çok olumsuz etkileri olduğu vurgulandı. Ayrıca iyot eksikliğinin önlenebilir zeka kaybının en sık rastlanan nedenlerinden biri olduğu belirtildi.
Avrupalıların %44'ünde iyot eksikliği olduğunu gösteren ve Journal of Nutrition'ın Nisan sayısında yayınlanan araştırmayı yöneten Dr. Maria Andersson, "Avrupa ülkelerinin çoğunda ev kullanımı için iyotlu tuz mevcut ama ne yazık ki gıda üretiminde kullanılan tuzun çoğu iyotlu değil. İyot eksikliği sorunu ne yazık ki pek çok Avrupa ülkesinde düşük bir önceliğe sahip. Özellikle gıda sanayinde kullanılan tuz için ortak bir AB politikasına ihtiyaç vardır" dedi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52