Buğday üretiminde 2013 şüphesi!

Uluslararası Hububat Konseyi, 2 Nisan 2012 tarihli son raporunda; dünya buğday üretiminin 2013 yılında düşeceğini açıkladı.

Buğday üretiminde 2013 şüphesi!
Gıdavitrini - Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), 2 Nisan 2012 tarihli son raporunda; 2011/12 sezonu sonunda 696 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini öngördüğü dünya buğday üretimini Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde, 2011/12’nin rekorundan 15 milyon ton düşük, 681 milyon ton düzeyinde beklemektedir. Konsey; rekoltelerin Avustralya, Kazakistan Fas ve Ukrayna’da daha az olabileceğini ancak Kuzey Amerika ve Rusya’da daha iyi üretimler beklendiğini belirtmiştir.
IGC, 2011/12 sezonu sonunda 681 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini öngördüğü dünya buğday tüketiminin 2012/2013 döneminde, 2011/12’den 2 milyon ton fazla, 683 milyon ton düzeyinde olmasını beklemektedir.
Konsey; küresel buğday tüketiminin, yemlik talepteki düşme tarafından kısmen dengelenen gıda ve endüstriyel kullanımlardaki artışlar ile sadece orta düzeyde büyümesinin beklendiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, yeterli küresel arz nedeniyle yemlik tüketiminin nispi olarak yüksek düzeyde kalmaya devam etmesinin beklendiği not edilmiştir.
IGC, 2011/12 sezonu sonunda 139 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini öngördüğü dünya buğday ticaretini 2012/2013 döneminde, 2011/12’den 3 milyon ton düşük olarak, 136 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklemektedir.
Konsey; dünya buğday ticaretinde beklenen az miktardaki düşmenin esas olarak mısır ve arpa arzlarının iyileştiği ortamda yem için azalan satın almalar nedeniyle olduğunu ifade etmiştir.
IGC, 2011/12 sezonu sonunda 210 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini öngördüğü dünya dönem sonu buğday stoklarının 2012/2013 döneminde, 2011/12’den 2 milyon ton düşük, 208 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklemektedir.
Konsey; dünya buğday stoklarının 2011/12 sezonunun üst noktasından geriye çekileceğinin öngörüldüğünü belirterek başlıca ihracatçıları da içererek bulunabilirliğin rahat durumunu korumasının beklendiği yorumunu yapmıştır.
IGC; başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) 2011/12 sezonu sonunda 76 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini öngördüğü dönem sonu buğday stoklarının 2012/2013 dönemi sonunda, 2011/12’den 3 milyon ton düşük, 73 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklemektedir.
Kaynak
Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu
Doruk Group Holding Ar&Ge Koordinatörü
Hububat ve Ürünleri Enstitüsü Direktörü


Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52