Çölyak hastalarına baklava müjdesi!

Karaköy Güllüoğlu, çölyak hastaları için dünyada ilk kez özel bir baklava üretti. Çölbak çalışmasıyla, çölyak hastalarının baklava hasreti sona eriyor.

Çölyak hastalarına baklava müjdesi!
Karaköy Güllüoğlu, çölyak hastaları için dünyada ilk kez özel bir baklava üretti. ‘Çölbak’ adı verilen baklava sayesinde çölyak hastaları, hasretini çektikleri bu özel tadı güvenle yiyebilecek. Çölbak'ın yapım aşamalarını Karaköy’deki tesislerinde canlı performansla sergileyen Nadir Güllüoğlu, çölbakın 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Karaköy Güllüoğlu, şeker hastaları ve kalp hastalarının ardından şimdi de çölyak hastaları için özel bir baklava üretti. ‘Çölbak’ adı verilen baklava, Nadir Güllüoğlu tarafından Karaköy Güllüoğlu’nda canlı performans ile tanıtıldı. Ustalarıyla birlikte hamur açan Güllüoğlu, Çölbak’ın tüm aşamalarını gösterdi.

Canlı performans öncesi Nadir Güllüoğlu, Çölbak hakkında bilgi verdi. Şeker hastaları ve kalp hastalarına özel baklava yaptıktan sonra bir annenin kendisine geldiğini ve neden çölyak hastaları için özel bir baklava yapmadığını sOrduğunu belirten Gülüloğlu, “ O anne ‘benim çocuğum çölyaklı.’ dedi. Ben o zamana kadar çölyakın ne olduğunu bilmiyorum. ‘Biz unla ilgili hiçbir şey yiyemiyoruz.’ Dedi. Fakat bizim mesleğin özü de un. ‘Ne yapacağız?’ dedim. ‘Bu sizin işiniz’ dedi. O annenin ağlaması gözümün önünden hiç gitmiyor. Bunun üzerine Çölyakla Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Oya Özden Hanım’a müracaat ettim. ‘Bu konuda ne yapabiliriz?’ dedik. 3 yıl kadar bir çalışma yaptık. Yılmadık, dünyaca ünlü ustalarımızla çalıştık. Oklavayla açılmayan hamurumuzu merdane ile açmayı başardık. Ama aylarımızı aldı, yüzlerce tepsiyi ziyan ettik ve ortaya bu ürünü çıkardık.” dedi.

Çölbak’ta geleneksel el sanatı ile bilimi birleştirdiklerini belirten Güllüoğlu, “Başta ziraat mühendisim olmak üzere gıda mühendisim, doktorum ve 45 yıllık ustalarımla beraber laboratuarlarda birlikte çalıştık. Ve çölbakı ürettik.Patentini ve ruhsatını aldık. Çölbak Türk milletine, çölyak hastalarına ve çocuklarımıza hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Güllüoğlu ve 2 ustası, çölbak’ın tüm aşamalarını uygulamalı olarak basın mensuplarına canlı performansla gösterdi. Eline merdaneyi alan Güllüoğlu, ustalarıyla birlikte hamur açtı. Yaklaşık yarım saatlik bir çalışmanın ardından baklavanın yapımı tamamlandı. Programa katılan çölyak hastaları kendileri için hazırlanan baklavaları büyük bir lezzetle yiyerek baklava özlemlerini giderdi. Nadir Güllüoğlu ve ekibine teşekkür eden çölyak hastaları, bundan sonra güvenle baklava yiyebileceklerini söyledi.

Karaköy Gülüloğlu’ndan yapılan açıklamada ise çölbak baklavasının AR-Ge tesislerinde aylar boyu süren bir çalışma sonucu gerçekleştirildiği belirtildi. Çalışmaların, Çölyakla Yaşam Derneği ile birlikte yürütüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Karaköy Güllüoğlu mevcut üretim sisteminden tamamen ayrı bir birim oluşturarak ayrı ekipman, ayrı fırın ile çalışılıp yeni bir buluş yapıp çölyak hastaları için dünyada ilk olacak çölbak baklavayı üretti. AR-GE çalışmaları ve laboratuar sonuçları çok hassas denge gözetilerek incelendi ve 20 mg/kg’dan düşük gluten miktarı gözetildi. Karaköy Güllüoğlu ustaları, baklava harcına glutensiz un ve türevlerini uygulayarak çölyak hastalarının baklava özlemine son verdi. Özellikle glutensiz un, yumurta, ceviz içi, fıstık içi ve tereyağının bir araya gelmesiyle oluşan çölbak baklavaların tadı, çölyak hastalarının baklava özlemini bitirip ağızlarını tatlandırıyor.'

ÇÖLYAK NEDİR?

Çölyak, bağışıklık sisteminin ‘gluten’ adı verilen proteine anormal bir reaksiyon göstererek ince bağırsağın iç yüzeyinde hasar yapması sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Gluten en çok; buğday, arpa, çavdar ve hazır gıdalarda bulunuyor.Türkiye’de çölyak hastalarının sayısı hakkında bilgi vermek gerekirse; ortalama bir hesapla Türkiye’de 500 bin ile 700 bin arası çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu hastaların yaklaşık 10 bin gibi sadece çok küçük kısmı biliniyor. Yapılan çalışmalar, hastalığın Türkiye’de 100-200’de bir görüldüğünü gösteriyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emirhan kurt
Emirhan kurt - 3 yıl Önce

Çöllyak lıyım. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum Bizim de tatlımız oldu tavsiye ederim doyumluk olmasada tadımlık olur tatlın olur

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52