Ekmeğin gramajından haksız kazanç!

Tüketici Örgütleri Federasyonu Ekmeğin gramajından, haksız kazanç elde etme fırsatçılığına son dedi.

Ekmeğin gramajından haksız kazanç!
Tüketici Örgütleri Federasyonundan yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: "Tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması adına ekmekte yapılan düzenlemeyi fırıncıların fırsata dönüştürme çabalarını eleştirerek, fırıncıların bu yaklaşımın yüzde 20 oranında örtülü ZAM olduğunu bu nedenle yaratılmak istenen fırsatçılığa izin verilmemesini istedi.

Ülkemizde OBEZ nüfusun önemli ölçüde artmasından dolayı, ekmek üretiminde 01.01.2012 tarihi itibariyle Avrupa Birliği (AB) Standardı uygulamasına geçilerek, ekmek ununda kepek oranının artırılması ile yüksek tansiyona karşı bir önlem olarak da tuz oranının azaltması yoluna gidilmesine ilişkin mevzuat düzenlemesi Tarım Bakanlığınca yapıldığı açıklanmış olup, aynı zamanda ekmek te israfın önlenmesi içinde gramajın 300 gramdan, 250 grama düşürülmesi kararı alındığı da kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Ülkemizde günde 120 milyon, yılda ise 44 milyar adet ekmek tüketilmekte olup, ekmek tüketiminin pazar hacmi ise 10 milyar TL'nı aşmaktadır. Günde 5 milyon ekmeğin çöpe atılması nedeniyle alınan Ekmeğin 250 grama düşürülmesi kararı, fırıncılar tarafından istismar edilerek anında haksız kazanca dönüştürme çalışmaları başlatılmıştır.

Son dönemlerde ekmeğe zam yapmanın yolunu arayan fırıncıların, bu kez yeni düzenlemeyi fırsat sayarak gramaj indiriminden kaynaklı olarak ekmeğe tam yüzde 20 zam yapma girişimi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

*Ekmeğin ağırlığını, 300 gramdan, 250 grama düşürmek yerine, 150 gram ağırlığında ekmek üretilerek hem israfın önüne geçilmeli hem de fırıncıların düşük gramaj ekmeğe, yüksek fiyat fırsatçılığı önlenmelidir.

*Ekmek üretenler zam yapmayı düşünmeden önce, ürettikleri ekmeklerin tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde hijyen kurallarına uyarak, katkı maddeleri olmadan üretim yapılmasını sağlamakla yükümlüdürler.

*Yasak olmasına karşın bazı un üreticileri tarafından kullanıldığı tespit edilen makarnalık buğdayların yan ürünü olarak elde edilen irmik altı unların sarımsı rengini benzol peroksit ve potasyum bromat gibi kimyasal katkı maddeleri içermeyen undan ekmek üretmeleri öncelikli görevleri arasındadır.

*Ekmek üretenler, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile, Gıda Kanununun ilgili maddeleri gereği, ekmek üretiminde etiketlemeyi, izlenebilirliği ve tüketici denetimine açıklığı sağlamakla yükümlüdürler.

TÖF olarak, tüketicinin temel gıdası olan EKMEK konusunda tüm kesimleri duyarlı olmaya çağırıyor ve,

Ekmek üretenleri uyarıyoruz!...

Değişik bahanelerle yüksek oranlı zamlar talep ederek, tüketicinin ekmeğine dokunmayın. Yol yakınken haksız taleplerinizden vazgeçiniz!..

Yetkilileri uyarıyoruz!...

Ekmek üretenlerin, haksız kazanç elde etmek adına gramaj farkından doğacak yüksek oranda haksız kazanç sağlama girişimlerine izin vermeyiniz!.."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52