Ülker Grubu Dardanel'i satın aldı

Ülker Grubu, Yıldız Holding aracılığıyla Türkiye'nin en büyük dondurulmuş gıda şirketinin satın aldı.

Ülker Grubu Dardanel'i satın aldı
Dondurulmuş gıdanın liderlerinden olan borç sarmalındaki Dardanel, ADM Capital ile Ülker'in ana ortağı Yıldız Holding'e satıldı. Niyazi Önen’e ait olan Dardanel, 1999-2000 krizlerinin ardından içine girdiği finansal darboğazdan çıkış mücadelesinde mutlu sona ulaştı. Dardanel ile Asia Debt Asset Management Hong Kong Limited (ADM Capital) ve Yıldız Holding arasında süren ortaklık görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

KAP’a yapılan açılmada ADM Capital ve Yıldız Holding’in iştiraklerinin Dardanel’e sermaye arttırımı yoluyla ortak olacağı belirtildi. Ayrıca, Dardanel’in, Niyazi ve Zeliha Önen’e ait olan hisseleri de kontrolü ADM’ye ait olan bir şirkete satılacak. Dardanel’e ait tüm marka hakları ADM ve Yıldız’ın birlikte kurmayı planladığı bir şirkete satılacak.

Yapılacak olan sermaye arttırımı ve marka satışı neticesinde temin edilecek kaynaklardan, kredi kuruluşlarına ödeme yapılacak. Bu ödemeyle beraber kredi kuruluşlarının alacaklarını temlik alacak olan bir finansal kuruluşu ile bir protokol imzalanarak yeni bir ödeme planı konusunda anlaşmaya varılacak. Dardanel’in bu anlaşma koşullarına uyması kaydıyla şirkete bir ıskonto uygulanarak, ıskontonun bir bölümü bilançoya yansıtılarak önemli bir avantaj temin edilecek.

Anlaşmaya göre Dardanel’in 34 milyon 798 bin lira olan sermayesi, bedelli olarak arttırılarak 85 milyon liraya çıkarılacak. Sermaye arttırımını temsil eden hisselerin yüzde 85’i ADM ve Yıldız’ın birlikte kuracağı şirkete, geri kalan yüzde 15’i ise ADM’ye verilecek. Sermaye artırımının ardından, Dardanel’in Niyazi Önen ve Zeliha Önen’e ait olan geriye kalan yüzde 21 hissesi ADM’ye satılacak.

Sermaye arttırımının tamamlanmasının ardından şirketin halka açıklık oranı yüzde 48,18’den yüzde 19,7’ye inecek. Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından ADM-Yıldız Holding’in kuracağı şirketin Dardanel’de yüzde 50,11 payı olacak. Ayrıca ADM tek başına yüzde 30,17 hisseye sahip olacak. Piyasa değeri 30.1 milyon dolar olan Dardanel’in 30 Eylül 2011 itibariyle kısa vadeli borcu 144.1, uzun vadeli borcu 195.3 milyon TL seviyesinde bulunuyor.

Borç 200 milyon dolara yaklaştı Niyazi Önen Dardanel’i 1984 yılında kurdu. Kuruluşunda Ziraat Bankası’ndan alınan tarımsal destek kredisinin büyük paya sahip olduğu Dardanel’in el değiştirmesinde de banka kredileri etkili oldu. 40 milyon dolar borçla yakalandığı 1999-2000 krizinin ardından borcu 200 milyon dolara ulaşan borç sarmalından kurtarabilmek için özellikle son 2 yıldır ortaklık yoluyla çıkış arıyordu.

Oktay Özdabakoğlu - Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52