Zencefili sofradan eksik etmeyin

Kış aylarının vazgeçilmezi olan zencefili aslında yazkış soframızdan eksik etmemeliyiz. Bulantıdan ağrıya, iltihaptan kaşıntıya kadar birçok sağlık sorununa iyi etkisi olan zencefil...

Zencefili sofradan eksik etmeyin


Gıdavitrini - Ünlü beslenme uzmanı Selahattin Dönmez, Sabah gazetesindeki köşesinde zencefilin faydalarını anlatıyor. "Doğanın bize armağanı, her derde deva Zencefil" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, zencefilin 7 mucize etkinisi sıralıyor.
Sabah yazarı Selahattin Dönmez, "Kış aylarının vazgeçilmezi olan zencefili aslında yazkış soframızdan eksik etmemeliyiz" tavsiyesinde bulunuyor. Dönmez, bulantıdan ağrıya, iltihaptan kaşıntıya kadar birçok sağlık sorununa iyi etkisi olan zencefilin, doğanın bize bir armağanı olduğunu söylüyor.
7 MUCİZE ETKİ
Hindistan'da yemeklere lezzet veren ve kanser hastalarında uygulanan kemoterapi tedavi sürecinde kusmayı engelleyici etkisinden dolayı günlük yaşamda sıkça kullanılan bir kök sebze artık bizim mutfaklarımızda da oldukça yaygın. Çin tıbbının gözdesi olan mide ağrısından araba tutmasına kadar birçok alanda kullanılan zencefil gerçekten bir sağlık iksiri. Size tavsiyem buzdolabınızda ve kilerinizde taze ya da toz zencefili yılın her günü bulundurmanız.
Zencefil demir, bakır, manganez, krom ve çinko gibi metabolizmamızı hızlandıran en önemli minerallerin de kaynağıdır. Taze kök zencefilde metabolizmayı düzene sokan bu besin bileşenleri daha fazla bulunmakta. Taze zencefili suyunu sıkabilir, rendeleyebilir ya da dilimleyerek tüketebilirsiniz.

BULANTI ÖNLEYİCİ
Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin en sık gözlenen yan etkisi tat kaybı ve bulantıdır. Birçok araştırmada zencefil suyunun kanserli hastalarda kemoterapi süresince bulantı şiddetini azalttığı, hatta engellediği bildirilmektedir.
Bulantı önleyici zencefil iksiri: 1/4 su bardağı taze sıkılan zencefil suyunu bir sürahiye koyun. Üzerine 2 adet limonu sıkın. 1 yemek kaşığı bal ve 1 dal tarçın ekleyerek karıştırın. 750 ml su koyarak bulantı giderici sıvıyı hazırlayın.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ
Taze zencefil rendelenip bal ile karıştırılıp, bol su içerek tüketildiğinde; içindeki antioksidanların vücutta etkisi en yüksek düzeye çıkar. Bağışıklığı koruyan T-hücreleri aktive olur. Bu formül dinç olmanızı ve viral, bakteriyal hastalıklardan korunmanızı sağlar. Ayrıca taze zencefil tüketmek vücutta oluşan iltihabı azaltır, acı eşiğini yükseltir ve kaşıntıyı giderir.
Dinç Tutan Zencefil Formülü: 1 tatlı kasığı taze rendelenmiş zencefili 1 yemek kaşığı bal ve 1/4 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber ile iyice karıştırın ve bol su ile için.

AĞRI GİDERİCİ
Zencefilin ağrı giderici etkisi vardır. Birçok araştırma zencefildeki bu ağrı giderici etkinin C vitamini kadar kuvvetli polifenol etkisinden olduğunu gösteriyor. Osteoartritten migrene, kemoterapiden ağrılı adet dönemlerine kadar taze zencefilin ağrıyı azaltıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
Ağrı dindirici zencefil karışımı: 1 tatlı kaşığı pekmeze 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefili ve 1/4 çay kaşığı tarçını ekleyerek iyice karıştırın. Su ile tüketin.

SİNDİRİMİNİ KOLAYLAŞTIRICI
Besinlerin yumuşak kıvam halinde mideye ulaşması için taze zencefil tükürük üretimini arttırarak yiyeceğin daha kolay yutulmasına yardımcı olur. Özellikle yağdan zengin bir öğün tükettiğinizde taze zencefili yemekle birlikte tükettiğinizde safra tuzlarının salgılanmasını arttırır ve hazmı kolaylaştırır. Buna ek olarak zencefil tüketimi, sindirim sisteminde besin ögelerinden vücudun yararlanması açısından emici bir ortamın oluşmasına yardımcı olur.
Hazmı rahatlatan zencefilli sos: 1 yemek kaşıgı rendelenmiş taze zencefili, 2 dis ezilmiş sarımsak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke ve 1/2 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber ile harmanlayın. Salatalara birer yemek kaşığı servis edin.

YAĞ YAKICI VE KAS KORUYUCU
Zencefil özellikle yemeklerle beraber tüketildiğinde daha fazla kalori yakımını sağlayarak düzenli kilo vermeyi sağlayan etkisi bulunmaktadır. Ayrıca zencefilde bulunan fitokimyasallar şişmanlığın önlenmesinde de büyük rol üstlenirler. Son araştırmalarda zencefilde iki madde keşfedildi. Bunlar gingerol ve shogaol adlı kaslarda bulunan yağların yok edilmesini sağlayan bileşiklerdir. Özellikle spor sırasında zencefilli çay, zencefilli limonata gibi içeceklerin tüketilmesi egzersizde yağ yakımını ve kasların dayanıklılığını arttırır.
Performansı arttıran zenceflli yeşil çay: 1 çay bardağı taze sıkılmış zencefil suyu, 1 su bardağı demlenmiş yeşil çayı bir sürahiye dökün. İçine taze nane yaprakları ve 1 yemek kaşığı bal koyarak karıştırın. 750 ml su koyarak karışımı 1L'ye tamamlayın. Yemeklerin yanında veya spor yaparken tüketin.

KOLESTEROLÜ YOK EDİCİ
Taze zencefil içerdiği gingerol adlı bileşen sayesinde karaciğer kolesterol sentezini baskılamakta ve bağırsaklarda bulunan kolesterolü bağlayarak dışkı ile atımını sağlar ve böylece kandaki kolesterol düzeyini düşürerek kalp hastalıklarından da koruyucu etki sağlar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı da önleyebilir.
Kolesterol düsürücü zencefilli su: 1 yemek kaşığı taze zencefil suyu, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 adet rulo tarçın ve 1 su bardağı ılık su. Karıştırın ve her sabah aç karnına tüketin.

DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Zencefil içinde bulunan zenceol maddesi insilüne olan ihtiyacı azaltıp kan şekerini düşürmeyi sağlar.
Şeker dengeleyici zencefilli yoğurt: 1 kase az yağlı yoğurdu 1 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefil ve 1 çay kaşığı tarçın ile çırpın ve öğünlerin yanında tüketmeye özen gösterin.
Kaynak: Sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2017, 14:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52