Gıdavitrini - Ege Üniversitesinde (EÜ) yapılan çalışma sonucu, çok kavrulmuş Türk
kahvesinde 65 farklı
tat ve koku tespit edildi. EÜ'den yapılan açıklamaya göre, 500 yıldan fazla geçmişe sahip Türk kahve
sinin
lezzeti, üniversitede gerçekleştirilen doktora çalışmasıyla akademik literatüre girdi.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğr
etim Üyesi Prof. Dr. Yeşim
Elmacı ve doktora öğrencisi Jülide Kıvançlı'nın "Türk Kahvesinin Karakteristik Lezzetinin GC/MS ve Lezzet Profili Analizi ile Belirlenmesi" başlıklı çalışması, bu konu üzerinde yapılan ilk bilimsel uygulama oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Elmacı, Türk kahvesinin
kültürü üzerine ulusal akademik yayınlar yapıldığını ancak lezzetine yönelik çalışma bul
unmadığını belirtti.
Yabancı yayınlarda Türk kahvesine bugüne kadar hiç yer verilmediğine dikkati çeken Elmacı, geleneksel lezzeti uluslararası boyutta tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı.
"Türk kahvesini sade içenler lezzeti daha iyi alıyor"
Türk kahvesinin, endüstriyel üretimde daha çok orta ve çok kavrulmuş halde satışa
sunulduğuna işaret eden Elmacı, şunları kaydetti:
"Yaptığımız analiz sonucunda hafif kavrulmuş kahvede 50, orta kavrulmuşta 59 ve çok kavrulmuş Türk kahvesinde 65 farklı tat ve koku maddesi saptandı. Ayrıca Türk kahvesini duyusal olarak da analiz ettik. Türk kahvesinde kavrulmuş,
baharatımsı, acı, ekşi,
tatlı, odunumsu, meyvemsi, toprağımsı, tütünümsü tat ve kokuyu belirledik. Buna göre hafif kavrulmuş kahvede ekşi, tatlı, meyvemsi özellikleri tespit ettik. Orta kavrulmuşta ise kavrulmuş, baharatımsı, odunumsu, meyvemsi ve tütünümsü özellikler, yine çok kavrulmuşta ise kavrulmuş, acı, baharatımsı, odunumsu ve toprağımsı tat ve kokunun belirleyici olduğunu saptadık."
Şekerli kahvenin lezzet algısını değiştirdiğini fark ettiklerini belirten Elmacı, "Çünkü sade içenlerin Türk kahvesinin lezzetini daha iyi aldığını tespit ettik." ifadesini kullandı.
Kaynak: Trthaber.com
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!