Türkiye turizmden 32 milyar dolar kazandı

Türkiye’nin 2013 turizm geliri 32 milyar dolara yükseldi. 34 milyon turist sayısıyla Türkiye dünya sıralamasında 6’ncı sıraya yükseldi.

Türkiye turizmden 32 milyar dolar kazandı
Dünya genelinde 250 milyon kişiye ekmek kapısı olan turizm ekonomik açıdan en önemli sektörlerinden biri. Toplam hâsılanın yüzde 9’unu oluşturan turizm, her 11 kişiden birinin de geçim kaynağı.

Turizm Türkiye’de de kalkınmada önemli bir motor işlevi görüyor. Nitekim 2013’de turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 11,4 artarak 32 milyar dolara yükseldi. Geride kalan 5 gün boyunca dünya turizminin kalbinin Berlin’de atmasını sağlayan Uluslararası Turizm Borsası (ITB) kapsamında verilen bilgilere göre toplam 34 milyon turistle en fazla ziyaret edilen ülkeler listesinde Türkiye Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6’ncı sıraya yükseldi.

Uzmanlara göre kendini toparlama ve hatta öncekinden daha da hızlı büyüme kapasitesine sahip sektörlerin başında da turizm geliyor. Nitekim siyasi kriz ve gerilimlerin turizmi doğrudan etkilemesine rağmen durum normale döner dönmez turistlerin geri döndüğünü belirten uzmanlar, buna örnek olarak Gezi protestoları sırasında İstanbul’daki otellerde yaşanan sorunları gösteriyor ve son zamanlardaki doluluk oranının eskisinden fazla olduğunu belirtiyor.

ITB’ye katılan Türk turizm firmaları arasında tartışılan başka bir konu ‘her şey dâhil' yani “all inclusive” sistemiyle hizmet veren otellerin turizme maddi açıdan katkısı.  Birçok otel işletmecisi kendi açılarından söz konusu sistemi olumlu olarak değerlendirirken, konuya Türkiye ekonomisi açısından yaklaşan uzmanlar ”all inclusive” otellerde kalan turistlerin, otelden hemen hiç çıkmadığını, turizm gelirinin otellerin kasasında kaldığını savunuyor. Verilere göre Türkiye’de bir hafta geçiren bir turistin kişi başına harcaması yaklaşık 700 dolar, bu rakam İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin çok altında.

Uluslararası Turizm Borsası kapsamında açıklanan başka bir araştırma ise Türkiye turizmi açısından olumsuz bir durumu ortaya koyuyor. Lezbiyen ve gay turizm pazarı konusunda araştırmaları ile tanınan Spartacus şirketinin araştırmasına göre Türkiye gay turizmi olarak adlandırılan gay, lezbiyen, biseksüel ve transgender bireylere yönelik turizm konusunda 138 ülke arasında 90’ncı sırada.

LGBT turistlerin tatile gittikleri ülkelerdeki hakları, yasal konumları, ayrımcı tavırlar olup olmadığı, kendilerini ne ölçüde güvenli hissettikleri ve uluslararası konseptte eşcinsel mekanların olup olmadığı gibi kıstasları içeren araştırmaya göre Türkiye’deki gay turizmin kötü karnesinin sebebleri arasında kötü muamele, dinsel nedenlerle homofobik tavırlar ve dışlanma ve eşcinsel karşıtı yasal uygulamalar ilk sırada yer alıyor.

Genel turizm faaliyeti içinde LGBT pazarının yüzde 10 pay aldığını ve geçen 2013 yılında 181 milyar dolara ulaştığını belirten uzmanlar, LGBT seyahat pazarının her yıl ortalama yüzde 9 oranında büyüdüğünü ve Türkiye turizminin bu topluluklarının oluşturduğu turizm potansiyelden yeteri kadar yararlanamıyor. Rakamlar resmi olarak bilinmese de Türkiye'ye yılda yaklaşık 300 bin LGBT turistin geldiği tahmin ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 11:09

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52