Helal ve koşer ürünler yasaklanıyor!

Büyük Britanya'dan "helal ve koşer" engellemesi. Hayvanlara gereksiz acılar verdiği iddiasıyla helal ve koşer hayvan kesiminin yasaklanması isteniyor.

Helal ve koşer ürünler yasaklanıyor!
Büyük Britanya Veterinerlik Akademisi Başkanı John Blackwell, ‘hayvanlara gereksiz acılar verdiğini’ iddia ettiği helal ve koşer hayvan kesiminin yasaklanması çağrısında bulundu. Blackwell konuyu ülkenin Müslüman ve Musevi cemaatleriyle görüşmek istediğini söyledi. The Guardian’a dayanarak Al-Arabiya’nın bildirdiğine göre John Blackwell ‘Bunu tartışmak zor çünkü bu hassas bir konu. Ancak yüzlerce yılda oluşan inançların bazen gözden geçirilmesi gerekiyor’ dedi.
Al-Arabiya’nın aktardığına göre Blackweel önerisinin din ve inanç konularına müdahale uğraşı olmadığını ve yalnızca hayvan haklarını önemseyen bir kişinin görüşü olduğunu söyledi.
Helal ve koşer hayvan kesimi sırasında canlının bilincinin yerinde olması gerekiyor. Britanya’dan önce helal ve koşer kesimin yasaklanması yönelik diğer Avrupa ülkelerinde adımlar atılmıştı. Daha önce İsveç, Norveç, Hollanda ve İsviçre’de uyutulma öngörmeyen helal kesim acımasız olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. Danimarka’da söz konusu yasa 8 Mart tarihinde yürürlüğe gidiyor. Danimarka Tarım ve Gıda Sanayisi Bakanı Dan Jorgensen yeni yasa hakkında bilgi verirken yaptığı açıklamada hayvanların acı çekmesinin önlenmesinin dini geleneklerden daha önemli olduğunu söyledi. Yasa Musevi ve Müslüman cemaatleri tarafından yoğun tepki aldı. Müslüman ve Musevi örgütleri yeni yasanın inanç özgürlüğünü ihlal ettiğini iddia ediyorlar.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 11:14

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52