Tüketici Ödülleri sahiplerini buldu

17. Geleneksel Tüketici Ödülleri, Ankara’da düzenlenen ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katıldığı törende sahiplerini buldu.

Tüketici Ödülleri sahiplerini buldu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün 17. Geleneksel Tüketici Ödülleri, Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜKÇEV) Hizmet Ödülü’nü aldığı törende, bakanlık ile TÜKÇEV tarafından yaptırılan Türkiye Tüketici Profili ve Bilinç Seviyesi Araştırması da kamuoyuna açıklandı. 

17. Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni’nde ilk konuşmayı yapan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür vekili Ramazan Ersoy, “Bizi aldatan, bizden değildir’ diyen bir kültürün temsilcileriyiz. Tüketiciler başta olmak üzere tüm taraflarımızı tüketici hakları konusunda bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyoruz. Amacımız başta çocuklar olmak üzere toplumda tüketici bilincini artırmak, tüketicilerin ekonomik çıkarları ile sağlık ve güvenliklerini korumaktır.” dedi. 

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, tüketimin son yüzyılda toplumun yaşama biçimini belirleyen bir kavram olduğunu söyledi. İnsanların dünyaya tüketilecek bir nesne gözüyle baktığının, bunun yanlış olduğunu vurgulayan Yazıcı, tüketicinin korunması kavramının da son 50 yıldır dünyanın gündeminde olduğunun altını çizdi. Tüketici haklarındaki algı ve ihtiyaçların değişmesi nedeniyle 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu yerine yeni bir kanun çıkartıldığını hatırlatan Yazıcı, 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek kanunla yapılan düzenlemelerin başında bankaların faiz dışı gelir kalemlerini oluşturan ücretler ile maketten konut satışlarına ilişkin düzenlemelerin geldiğini kaydetti. Düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bilgiler veren Bakan Yazıcı, tüketicilerin artık banka ücretleri konusunda sürprizle karşılaşmayacağını bildirdi.

İnsanların tüketim ihtiyaçlarını karşılamak, kazanımlar elde etmek için çalıştığını, kazandığında da harcamak için koşturduğunu vurgulayan Yazıcı, 2008 yılındaki araştırmanın ardından yapılan Tüketici Profili Araştırması dolayısıyla Gazi Üniversitesi akademisyenlerine ve Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’na (TÜKÇEV) teşekkür etti. 

Bakan Yazıcı’nın sunumunun ardından Bakanlık ile TÜKÇEV tarafından  Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamil Nazik başkanlığında bir ekiple Akademetre Araştırma Şirketi’ne yaptırılan Türkiye Tüketici Profili ve Bilinç Seviyesi Araştırması’nın sunumu, Türkiye Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Zeytin tarafından yapıldı. Alanında Türkiye’nin en geniş kapsamlı araştırması kapsamında 12 ilde bin 650 kişi ile yüz yüze görüşüldüğünü belirten Zeytin, tüketiciler için en etkili kanaat önderinin yakın çevre olarak belirlendiğini söyledi. Zeytin, katılımcıların %43’ünün gıdalarda lezzete sağlıktan daha fazla önem verdiklerini, kalori bilgisine dikkat edenlerin oranının ise sadece %35 olduğunu açıkladı. 

Daha sonra ödül törenine geçildi. TÜKÇEV’in layık görüldüğü Hizmet Ödülü’nü Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Aslan’ın aldığı 17. Geleneksel Tüketici Ödüllerini kazanan kişi ve firmalar şöyle:

Bilinçli Tüketici: Mehmet İmrek, Tolga Karadeveci, Erdoğan Erdoğan, Eyüphan Öztürk

Hizmet Ödülleri: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı

Tüketicinin Korunması Kanunu’nun uygulanması: İzmit Belediye Başkanlığı, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü

Tüketici memnuniyetini ilke edinen firmalar: Frankie Mutfak ve Banyo Ürünleri, Atlas Turistik Yatırım ve Hizmet Şirketi, Jolly Turizm

Radyo-Tv Programı: TRT-1 Pazarola, Kanal 26 Tüketirken, Line Tv Tüketici Köşesi programları

Yazılı Basın Tüketici Köşesi: Akdeniz Manşet Gazetesi, Posta Gazetesi Çaresi Posta’da, Eskişehir Yenigün Gazetesi Tüketici Bilinci Köşesi

Bilimsel Çalışma: Ozan Özkaya, Dr. Neslihan Onur

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 17:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52