Gıda denetimleri yeterli değil!

Dün başkent Ankara'da yaşanan tavuk skandalını değerlendiren gıda otoriteleri, bu gibi olayların denetim yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Gıda denetimleri yeterli değil!
Haber / Buğrahan Kırımlı

GIDAVİTRİNİ
- Türkiye'de güvenli gıda tüketilmesini sağlamak için gerçekleştirilen gıda denetimleri tekrar gündemin ilk sırasına yerleşti. Geçtiğimiz gün Başkent Ankara'nın göbeğinde yaşanan tavuk kesim ve satış skandalı bir çok gıda uzmanını da harekete geçirdi. Olaya sert tepki gösteren gıda otoriteleri, yaşanan olayların gıda denetimlerindeki yetersizlikten kaynaklındığına vurgu yaptı.
Ankara'nın en büyük ilçelerinden Yenimahalle'de belediye ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri yaptıkları operasyonda dehşet görüntülerle karşılaşmıştı. 
Şentepe Avcılar Mahallesi'nde tek katlı bir gecekondu içerisinde ruhsatsız, kesime elverişli olmayan, halk sağlığını tehdit edecek nitelikte gıda üretiminde bulunanlara baskın yapılmış, kesim yapılan gecekondu da mühürlemişti.

Yaşanan skandal, ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın yıllar önce yayınlanan meşhur "satıcı değiliz abi, yiyiciyiz" reklamını hatırlattı.

Olayın failleri ticari amaçlarının olmadığını ve "düğün" için kestiklerini iddia etseler de, gecekondunun duvarında "Genç Tavukçuluk", 'Veresiye Teklif Etmeyiniz' yazıları dikkatlerden kaçmamıştı.

Olay hakkında açıklamalarda bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Dr.Sait Koca, bu tip ürünlerin vatandaşın sağlığı açısından patlamaya hazır birer bomba niteliğinde olduğunu söyledi.

Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı, MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Can Demir ise, olayın gıda denetimlerindeki yetersizlikten kalnaklandığını, işsiz gıda mühendisleri ile veteriner hekimlerin bu alanda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'e seslenen Demir, "Gıda mühendisleri ve veteriner hekimler işsiz, denetim elamanı yetersiz ve buna bağlı olarak denetimler de yetersiz. Yerel yönetimleri yaptınız yetkisiz. Ya kadroları açın, bu gençleri alın, denetlenmeyen hiç bir yer kalmasın. Ya da kanun ve yönetmelikteki yetkinizi kullanın artık, kamu, üniversite ve özel sektörden hizmet alın. Boşluk olmadan sistem tam çalışsın ve halk sağlığı haberlerinde güvenilir gıdadan söz edilsin" şeklinde konuştu.
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru ise, "Gıda güvenliği problemimiz yok ve denetimleri 10 kat arttırdık diyorlar. Ama ülkenin başkentinde manzara ortada" açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 13:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52