Organik gıdada online aldatmaca!

Dünyada yaklaşık 60 milyar doları bulan organik pazarda 150 milyon dolar paya sahip Türkiye'de organik gıdalara olan rağbet arttıkça bundan yararlanmak isteyen bazı kimseler tüketiciyi kandırıyor.

Organik gıdada online aldatmaca!
Türkiye'de organik gıdalara olan rağbet her geçen gün artarken, tüketicinin bu pazara olan ilgisini kendi lehlerine çevirmek isteyen kötü niyetli bazı kesim, internetten satışlarla tüketiciyi hem kandırıyor hem de mağdur ediyor. Bu yolla bazı internet sitelerinde "Organik, katkısız ve GDO'suz" denilerek tanıtılan ürünler hiçbir sertifika olmadan satılıyor.
BİLMEDİĞİMİZ ÜRÜNLERİ ALIYORUZ


Vatandaşlar, şikayet portalı olan 'Şikayetvar'a gönderdikleri şikayetlerde, genel olarak, "Ekolojik, organik, doğal, yerel, katkısız, kimyasalsız, GDO'suz" gibi ifadelere kanıp içeriğinin ne olduğunu hatta nerede üretildiği dahi bilmediği ürünleri alıyoruz ve aldığımız ürün geldiğinde ise pişmanlık duyuyoruz" deniyor. Bunun yanında, ürünlerin sertifikasız satıldığı iddia edilirken, satıcıların 'sertifikası yok ama garantisi biziz' şeklinde yanıtlarıyla karşılaşan tüketiciler, birçok sitede yer alan ürünlerin organik ürünlerle uzaktan yakından alakası olmadığını savunuyorlar.

Peki Türkiye'de ekolojik tarım sektörüne yönelik uygulamalar ve kurallar nasıl belirleniyor? Bu kurallar, 5262 numaralı "Organik Tarım Kanunu" ve "Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik" ile belirleniyor. Türkiye'de organik tarım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler bu kanun hükümlerine uymak zorunda. Buna göre organik hammadde veya organik işlenmiş ürün olduğunu belirten "Ürün Sertifikasına" sahip olan ve bu Yönetmelik hükümlerince üretilmiş ürünler 'organik ürün' olarak pazarlanıyor.

SERTİFİKASIZ ÜRÜN SATTILAR

'Şikayetvar' internet portalında D.Ö, mağduriyetini şu şekilde dile getiriyor: "Yüzde 100 organik olduğunu garanti ettiği ürünün siparişini verdim. Ürünün sertifikasının olup olmadığını ve ürünle gönderilip gönderilmeyeceğini sordum. Sipariş verirsek paket içerisinde sertifikanın da olacağı söylendi. Bunun üzerine ürünü satın aldım. Ürünlerim teslim edildiğinde içerisinde herhangi bir sertifika yoktu. Sertifikayı istemek için firmayı aradığımda müşteri temsilcisi sertifikaların sadece kuruma asıldığını, müşterilere gönderilmediğini söyledi. Ve çok gayri ciddi ifadeler kullandı, ürünü satın almasaydınız gibi. Firmanın ürününün vadettiği özellikte olduğunu garantilediği belgesini sunamamaktan ve satış sonrası hizmetinin gayri ciddiliğinden şikayetçiyim."

'Sertifikası yok garantisi biziz'

V.E ise, sertifikasız üründen şikaşetçi. "R* * * .com adresinde yer alan birçok ürünün görselinde yüzde 100 organik yazıyor. Firmaya bunların sertifikaları var mı diye sorduğumda, 'Bu ürünlerin üretimini biliyoruz, bunlar son derece doğal üretiliyor, sertifikaları yok ama garantisi biziz' gibi cevaplar aldım.

Ama o zaman bizi kandırıyorsunuz dediğimde ise 'Orijinal organik ürün logosu kullanmıyoruz, bu da suç değil' zaten gibi bir cevap verdiler. Bu firmanın sitesinde yer alan organik ibareli ürünlerin hiçbirinin uzaktan yakından organik olma vasfı yok. Bilinçli olup organik ürünle doğal ürün arasındaki farkı bilmeli ve ona göre alışveriş yapmalıyız."

Derya Coşkun - Yeni Şafak



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52