Sıcak içecekleri balla tatlandırın

Kışın habercisi olan soğuk algınlığı, nezle, grip gibi şikâyetlerin artması ile birlikte sıcak içeceklerin tüketimi de artıyor. Uzmanlar da sıcak içecekleri bal ile tatlandırmayı öneriyor.

Sıcak içecekleri balla tatlandırın
Doğanın sunduğu en değerli besinlerden biri olan balın, bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucu sayısız faydası olduğu biliniyor. Bal, doğal bir enerji kaynağı olarak vücudun performansını ve zindeliğini artırıyor. Özellikle kış aylarında bu zindeliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor. Havaların soğumasıyla birlikte tüketimi artan sıcak içecekleri bal ile tatlandırmak hem bu ihtiyacı karşılıyor hem de içeceklere lezzet katıyor. Sağlık açısından faydaları 1930’larda bilimsel olarak kanıtlanan bal; içerdiği kendine has organik ve amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler ve farklı antioksidan etki gösteren maddeler ile insan vücudunda sağlığı iyileştirici etki gösteriyor ve kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Balı tatlandırıcı olarak sıcak içeceklerde kullanmak da bu faydalardan yararlanmayı kolaylaştırıyor.

Araştırmalar çayı bal ile tatlandırmanın faydalarını ortaya koyuyor!

Kışın vazgeçilmezleri sıcak içeceklerdir. Türk insanı için en vazgeçilmez, en yaygın sıcak içecek ise çaydır. Yalnızca kışın değil, her mevsim günün her saatinde tüketilen çay, Türkiye’de pek çok usul ve yöntemle hazırlanır ve içilir. Çayın tatlandırılması da yine tiryakilerin tercihleriyle belirlenir.

Altıparmak Gıda Ar-Ge ve Kalite Direktörü Aslı Elif Sunay, 2010 yılında gerçekleştirilen bir araştırmanın çayın bal ile tatlandırılması durumunda faydalarının arttığını ortaya koyduğuna dikkat çekiyor: “İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün 2010 yılında yönettiği araştırma; antioksidanca zengin çay ve balın bir arada kullanımının, içecekteki toplam fenolik içeriğin ve antioksidan kapasitenin belirgin şekilde artırdığını ortaya koydu. Çalışmada, bal farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylar ile karıştırıldı ve ballı çayların toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesi ölçüldü. Ayrıca içecek sıcaklığının balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz (doğal enzim) değerlerine etkileri de analiz edildi. Analizde; toplam fenolik madde içeriğinin, balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Balın çaya ilave edildiği tüm sıcaklık derecelerinde toplam antioksidan kapasitesinde de artış görüldü. Ayrıca uygulanan hiçbir sıcaklık derecesinde balın HMF içeriğinde önemli bir artış gözlenmedi” .

Sunay şöyle devam ediyor; “Kültürümüzde yaygın kullanılan çayın, antioksidan özelliğe sahip olduğunu biliyoruz. Çayı tatlandırmak için bal kullanmak hem lezzet hem de sağlık açılarından birçok fayda sağlıyor. Sıcak içeceklerde, özellikle de ülkemizde çokça tüketilen çayda tatlandırıcı olarak bal kullanımının bir alışkanlık haline gelmesini umuyoruz”.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52