Pirinçte Türkiye'nin ithal ihtiyacı azalıyor

Tarımda üretimi arttırma çabaları meyvelerini vermeye başladı ve yıllardır pirinçte ithalatçı bir ülke olan Türkiye, bu yıl çeltikte rekoltenin artışı ile birlikte ilk kez pirinçteki ithalat miktarını azaltıyor.

Pirinçte Türkiye'nin ithal ihtiyacı azalıyor
Gıda sektörünün bir yılını değerlendiren Mehmet Erdoğan Türkiye açısından tarımsal anlamda pozitif bir yıl geçtiğini belirterek "Üretimde beklenen artış ve verimliliğin gerçekleştiğini söyleyebiliriz, rekolte beklenenin üzerinde. Türkiye'nin ithal pirinç ihtiyacı giderek azalıyor" dedi. Ekonomik krizlere en dirençli sektör olan gıda sektörü 2011 yılında Türkiye'nin de yüzünü güldürdü. Tarımda üretimi arttırma çabaları meyvelerini vermeye başladı ve yıllardır pirinçte ithalatçı bir ülke olan Türkiye, bu yıl çeltikte rekoltenin artışı ile birlikte ilk kez pirinçteki ithalat miktarını azaltıyor. İklim koşullarının iyi seyretmesinden dolayı su probleminin yaşanmaması ve tarımda üretimi artırma çabalarının pozitif etkileri bu sene tarımsal anlamda üretimde beklenen artış ve verimliliği sağladı.

Türkiye'de yıllık pirinç tüketiminin 650 bin ton civarinda olduğunu hatırlatan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, bu yıl Türkiye'deki üretim miktarı ve potansiyelinin iyi durumda olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl Türkiye'de 760 bin ton çeltik üretildiği hesaplanmıştı, bu yıl 850 -900 bin ton civarında bir çeltik rekolte beklentisi var. Dolayısıyla Türkiye'nin ithal ihtiyacının giderek azaldığını söyleyebiliriz."

Bakliyat ürünlerinin ihracatını geliştirmek ve buğday, mısır gibi hububat ürünlerinin üretimini maksimize etmek adına özel sektör ve devletin çaba göstermesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bu şekilde Türkiye, uluslararası pazardaki konumunu da güçlendirecektir. Türkiye kendi kendine yetebilme açısından birçok ülkeden daha şanslı konumdadır. Daha kapsamlı tarım politikalarıyla ithalatçı ülkeler kategorisinden sıyrılabileceği kanaatindeyim" dedi.

Sezon Pirinç açısından 2011 yılının olumlu geçtiğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl ciromuz yüzde 25 civarında artış ile devam etmektedir. Yılsonu beklentimiz durumun bu şekilde tamamlanacağı yönünde. Yılın ilk çeyreğinde ihracatımız 7,5 milyon dolar civarında. Ayrıca bu sene yeni ve sürpriz bir ürünün lansmanını gerçekleştirdik. Siyah ve kırmızı pirinç ile siyah fasulyenin ardından Sezon siyah gurme serisine siyah beluga mercimeğini de ekledik. Bu ürünlerde yüksek volümde satış beklemekten ziyade öncelikli olarak tüketiciyi farklı tatlarla tanıştırmayı hedefliyoruz."

2012 yılı içerisinde yeni yatırım planları olmadığını sözlerine ekleyen Erdoğan, "Makro ekonomik dengesizlikler nedeniyle 2012 yılını yatırım anlamında kendimizi koruma yılı olarak değerlendireceğiz. Yeni yatırım düşünmüyoruz ancak satışlardaki pazar payımızı yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Talep elastikiyeti olmayan ürünler olmasından ötürü gıda sektörü ekonomik dengesizliklerden minimum düzeyde etkileniyor bu nedenle gıda sektörü gelecek yıl da gözde sektör olmaya devam edecektir" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52