Avrupa Türkiye’nin 4 katı kırmızı et yiyor

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı İrfan Erol, Türkiye’de yılda kişi başına et tüketiminin olması gerekenin çok altında olduğunu ifade etti.

Avrupa Türkiye’nin 4 katı kırmızı et yiyor
Kırmızı etin zararlı olduğu ve kalp damar hastalıklarına yol açtığı yönündeki bilgileri değerlendiren Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı İrfan Erol, “Türkiye’de yılda kişi başına yaklaşık 8-9 kilo olan kırmızı et tüketim miktarı, olması gereken miktarın çok altında. Bu miktarın mutlaka artırılması gerekiyor” dedi.

Turist sayısı da önemli

Erol, kırmızı et tüketim miktarının, AB ülkeleri ve ABD’de ortalama 40-50 kilogram arasında olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: “Yaşlı nüfusa sahip bu toplumlara kıyasla genç bir nüfusa sahip olan ve daha çok hayvansal proteine ihtiyacındaki Türkiye’de bu tablonun üzerinde düşünülmesi, et üretimi ve tüketiminin artırılması gerek. Tüketim miktarlarına, kaldıkları sürede çoğunlukla et tüketen, yıllık yaklaşık 30 milyon turistin dahil olduğunu da dikkate almalıyız. Kırmızı et, kanatlı eti, balık ve diğer su ürünleri, süt, yumurta ve bunların ürünleri gibi kaliteli ve sindirilebilirliği yüksek olan ve insanın beslenmesi, fiziksel ve beyinsel gelişiminde büyük önem taşıyan hayvansal proteinleri başka proteinler ile ikame etmeniz mümkün değil.”

Aşırı tüketim zararlı

Kırmızı etin çok önemli bir demir kaynağı olduğunu ve demir eksikliğine ilişkin aneminin de ülkemizde kadınlarda çok ciddi boyutlarda bulunduğunu belirten Erol, şu bilgileri verdi: “Hiç kimse hiçbir ürünü aşırı miktarda tüketmemeli, yaşına, cinsiyetine, fizyolojik durumuna, yaptığı işe ve genel sağlık durumuna uygun olarak, yani gerekli miktarda tüketmelidir. Çok değerli ve ucuz bir protein kaynağı olan yumurta, kolesterolün en önemli nedeni olarak yıllarca suçlandı. Biz her zaman bunun aksini savunduk. Bilim insanlarının yaklaşımı, spekülasyon, gereksiz yere tüketimi pompalamak, insanları yanlış yönlendirmek değil, toplumu dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek olmalıdır.”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52