Soğutmada enerji tasarrufu devrimi

Anadolu kaplanı Cantek, AR-GE çalışmaları ile enerji tasarrufu oranında devrim yaptı.

Soğutmada enerji tasarrufu devrimi
Gıdavitrini - Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen basın toplantısında CANTEK’in dünya soğuk depolama sektörü literatürüne kazandırdığı “akıllı soğutma makineleri” kavramını yine AR-GE çalışmasının son ürünü patenti kendilerine ait “OCTOSENSE” ile devrimsel bir noktaya taşıdığını duyurdu.

ULUSLARARASI TEKNİK GÖZETİM BİRLİĞİ (TUV) dünyada bir örneği olmayan, bütünüyle yerli üretim olan, OCTOSENSE elektronik kontrol panosunun soğuk odalarda yüzde 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığını verdiği raporla belgeledi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ nde, 22.000 m2lik kapalı alanlı fabrikasında faaliyet gösteren CANTEK Soğutma, başarılı bir şekilde sürdürdüğü AR-GE çalışmalarının son ürünü Octosense ile endüstriyel soğutma sektöründe kullanılan enerjide yüksek tasarruf sağlayacak devrim gibi bir gelişmeye imza attı.

CANTEK firmasının geliştirdiği Octosense adı verilen kontrol cihazının, başta gıda sektörü olmak üzere çok sayıda sektörde kullanılan soğuk odalarda % 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığı, Uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV) tarafından verilen gözetim raporuyla onaylanarak belgelendirildi.

CANTEK patentli Octosense' in tanıtımı nedeniyle AOSB' ndeki fabrika üretim alanında bir basın toplantısı düzenleyen CANTEK Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Octosense ile dünyada soğutma üretiminin değişeceği bir döneme girileceğini söyledi. Octosense'nin CANTEK'in dünya piyasasına kazandırdığı yeni bir kavram olduğuna dikkat çeken Can Hakan Karaca, devletin enerji tasarrufuna yönelik üretimleri teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Octosense kontrol cihazının, sanayi tesislerinin denetim ve kontrollerini yapan, bunları resmi raporlarla belgelendiren dünyanın en güvenilir uluslararası servis gruplarından, merkezi Almanya’daki Teknik Gözetim Birliği’nin(TUV) Türkiye temsilciliği TUV SUD tarafından denetime tabi tutulduğunu ve “Soğuk Oda Kontrol Cihazı Verimlilik Ölçümü Testi”ni rekor bir başarıyla tamamladığını ifade eden Can Hakan Karaca, dünya soğuk depolama sektöründe kullanılan soğutma makinelerinin yüksek enerji maliyetleri ile çalışmalarına son verecek yenilikle ve çıkan TUV raporu sonucuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“20 günlük iki aşamalı ve çapraz test sonucunda, soğutma odasının sıcaklığı Octosense ile kontrol edilmiş, yapılan testlerin elektrik tüketimleri ve defrost sonucu ortaya çıkan drenaj suyu miktarları kayıt altına alınmıştır. Testin her iki aşamasında da CANTEK firmasının geliştirdiği Octosense modeli ile yönetilen soğuk odada muadillerine göre %54.59 daha
az defrost drenaj suyu çıkardığı tespit edilmiştir. Toplam enerji tüketimlerine bakacak olursak 1. aşama ve 2. aşamada OCTOSENSE ve standart tip 974 Model soğuk oda kontrolörü ile elektrik tüketimleri karsılaştırıldığında; OCTOSENSE’ in bu sure zarfında yapmış olduğu ORTALAMA ELEKTRİK ENERJİ TASARRUFU %71,14’ tür.”

Türkiye'de soğuk depolarda yılda 1 milyar Avroluk elektrik tüketimi gerçekleştiğini ve üretim girdilerinde elektriğin en yüksek gider olduğunu ifade eden Can Hakan Karaca, Octosense ile soğuk odalarda servis riskinin azalacağını, ürün saklamanın kolaylaşacağını, elektrik tüketiminin asgari düzeye ineceğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52