Yerli sivri biber tohumu sevinci

Türkiye tohumda iddiasını artırıyor. Mersin'de virüse ve kök hastalıklarına dayanıklı sivri biber tohumu üretildi.

Yerli sivri biber tohumu sevinci
Özel bir firma tarafından üretilen Cömert F1 ve Mertcan F1 adı verilen sivri biber tohumları, Mersin'in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu köyünde düzenlenen "Tarla Günü"nde tanıtıldı.

Yüksel Tohum Doğu ve Güneydoğu Anadolu Distribütörü Hasan Basri Nalbant, Akdeniz Bölgesi'ndeki biberlerin tohumunun yüzde 70'e yakının kendileri tarafından üretildiğini söyledi. Ülke genelindeki biber tohumu üretiminin yüzde 40'ının tamamen yerli olduğunu ifade eden Nalbant, şöyle devam etti:

"Mevcut sivri biber üretiminde virüse yakalanma konusunda sıkıntılar bulunuyor. Ancak yeni üretilen Cömert ve Mertcan F1 tohumlarımızla bu sıkıntıyı büyük ölçüde aştık. Virüse ve kök hastalıklarına dayanıklı yerli sivri biberler, çiftçinin umudu oldu. Cömert ve Mertcan F1 sivri biber tohumuyla yetişen sera mahsulü, 25 santimetre civarında, güçlü, küçük yapraklı, erkenci, tatlı, iç pazar ve ihracata uygun bir ürün. Mertcan F1'e genellikle Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden talep var. Cömert F1 ise İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere yurdun diğer bölgelerinde talep görüyor."

Türkiye'nin tarım sektöründe dünyada önemli yerlere gediğini vurgulayan Nalbant, yerli tohum üretimine yapılan desteklerin devam ettiğini, tohum üreten şirketlerin sayısının her geçen gün arttığını bildirdi.

Türkiye'nin, aralarında Almanya, Fransa, Rusya, İspanya, Hollanda ve İsrail'in de bulunduğu birçok gelişmiş ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Nalbant, "İnsan sağlığına uygun tohum geliştirip tescil ettiren Türkiye, İsrail ile olan ticaretinde geçen yıl tohum ithalatından çok ihracat yaptı. Türkiye, şu anda dünyaya tohum ihraç eden ülkelerin başında geliyor. Eskiden tohum denilince akla İsrail, Hollanda ve Amerika gelirken artık Türkiye bu sektörde gelişimini inanılmaz bir şekilde sürdürüyor" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52