Ukrayna krizi, mısır ve buğdayı vurdu

Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin ve gerginliğin başta buğday ve mısır olmak üzere emtia fiyatlarını arttırdığını söyledi.

Ukrayna krizi, mısır ve buğdayı vurdu
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin ve gerginliğin başta buğday ve mısır olmak üzere emtia fiyatlarını arttırdığını söyledi.

Son bir ay içerisinde dünyada mısır fiyatlarının yüzde 30 oranında yükseldiğini belirten Matlı, "Odessa ve Karadeniz’deki dört büyük limandan Ukrayna, tahıl ihracatının yüzde 87’sini gerçekleştirme kapasitesine sahip ve yaşanan gerginlikler sıkıntılara sebep oluyor. Bu nedenle tahıl fiyatlarında artış gözleniyor. Son bir ayda sadece mısırın ton fiyatı 200 dolardan 260 dolara yükseldi" dedi.
Döviz kurundaki gerilemeye rağmen dünya piyasalarındaki tahıl fiyatlarında gözlenen artışın tavuk ve yumurta üreticilerini zora soktuğunu ifade eden Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ukrayna krizi nedeniyle iç piyasada nihai mamul fiyatlarında artışlar yaşandığına da dikkat çekti. Matlı, tarım üreticilerin don ve sel felaketi nedeniyle zarara uğradığına ve bu nedenle çeşitli afetler maruz kalarak zara gören çiftçilerin ve tarım işletmelerinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmiş olmasının memnuniyet verici bir durum olduğunu söyledi. Matlı, “Tarım ve hayvancılığa yönelik üretim yapanlar ve çiftçiler ile bilhassa buğday üreticileri mevsim yağışlarının zamanında yağmamış olmasından dolayı önemli kayıplar yaşıyorlar” diye konuştu. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 12:18

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52