İyi Tarım yüzleri güldürdü

Sebze ve meyvede ilaç kalıntısı sorununu önemli ölçüde çözecek olan ‘iyi’ tarım uygulamasına Konya’da 170 çiftçi geçti.

İyi Tarım yüzleri güldürdü
Üreticiler ‘iyi’ tarım uygulaması sayesinde AB standartlarında üretim yapıyor. Türkiye’de tüketiciye sunulan sebze ve meyvede önemli bir sorun olarak gösterilen ilaç kalıntısı sorununu önemli ölçüde çözecek olan ‘iyi’ tarım uygulaması hızla yayılıyor. Üretimin tam anlamıyla kayıt altına sokulduğu ‘iyi’ tarım uygulamasıyla çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması öngörülüyor. Çiftçilerin ürettiği ürünler ise bu yıl ilk kez büyük marketlerde yerini alacak.

Bu Yıl İlk Hasat Yapılacak
‘İyi’ tarım uygulamasıyla ilgili konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde faaliyet gösteren ziraat mühendisi Nuran Uysal, “İyi tarımda parlak bir dönem geçiriyoruz. Çok sayıda üreticimiz Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun ‘iyi’ ürünler yetiştiriyor. Bu yıl ilk kez ‘iyi’ ürünlerin hasadını yapacağız. Hadim, Meram, Karatay, Selçuklu, Çumra ve Ilgın’da bazı üreticiler ‘iyi’ tarıma geçti.” diye konuştu.

Tüketilen gıdaların güvenilirliği artık sorgulanıyor. Üretimi yapılan gıda maddelerinin tarladan-sofraya kadar izlediği yolda değişik kademelerde gözlemlenerek tarafsız ve bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirilmesi önem kazanıyor. Konya’da 170 çiftçi, iyi tarım uygulamasına geçti. ‘İyi’ tarım uygulamasının amacından ve yapılış şeklinden de bahseden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisi Nuran Uysal, “İyi tarım uygulamalarının her aşamasında uyulması gereken çok sayıda kurallar vardır. Bu kurallara uyulup uyulmadığı yetkili bir kontrol kuruluşu tarafından denetlenir. Son ürün, kontrol kuruluşunun verdiği rapor doğrultusunda sertifikalandırılır. Ürünlerde insan sağlığına zarar verecek ilaç kalıntısı olmaması gerekir.” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 12:49

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52