3 bin 500 yıllık lezzet sırları

Arpa göcesi çorbası, kiren karlaması, incir uyutması... Batı Karadeniz'in 3 bin 500 yıl önceki ev sahiplerinin yemekleri araştırıldı, ilginç sonuçlar çıktı.

3 bin 500 yıllık lezzet sırları
Anadolu topraklarının kültürel zenginliğinin merak edilen unsurlarından biri yemeklerimiz... Sadece günümüzün mutfak kültürü de değil, merakımız binlerce yıl öncesine uzanır. Hititler nasıl beslenirdi? Likyalılar ne yerdi? Söz dönüp dolaşıp yemek tariflerine gelir. Mutfak Dostları Derneği'nin bu ayki yemek buluşmalarının teması da bu meraka uygun olarak 'Paflagonya yemekleri'ydi. Kimdi bu Paflagonyalılar ve tarihte nasıl izler bırakmışlardı? Paflagonya batıda Yenice Çayı, doğuda Kızılırmak arasındaki bölgenin eski adı... Tarihi 3 bin 500 yıl öncesine uzanan Paflagonyalılar, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı ve Bolu çevresini kapsayan bölgede yaşayan Anadolu halklarından biri. Yüksek mimar İbrahim Canbulat da altı yıl önce Safranbolu'da UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun desteklediği Geleneksel Lezzetler Şenliği'nin hazırlıkları sırasında başlar araştırmaya... Günümüz malzemelerini geçmişin bilgileriyle sentezleyerek ortaya çıkardığı ve Gülevi adlı butik otelinde de sunduğu yemekler arasında arpa göcesi çorbası, kiren karlaması, bütün et, incir uyutması yatağında cevizli incir tatlısı gibi tatlar var.

ET VE PİRİNÇ ÖNE ÇIKIYOR
Canbulat, özellikle et ve pirincin öne çıktığını anlatıyor: "Önce tereyağında poşe edilip sonra hafif ateşte soğanlı ya da soğansız pişirlien et, bölgede 800 yıldır değişikliğe uğramadan yapılıyor. Kaynaklar pirincin Anadolu'ya yayılmasının 16. yüzyılda Safaviler döneminde olduğunu belirtir ama İbn Battuna'nın 14. yüzyılda yöremizden geçişinde Taşköprü'de Fahreddin Bek Zaviyesi'nde ekmek, et, pilav, yağ ve helva yediğini okuyoruz."

İNCİR UYUTMASI
"Araştırmalarım sırasında Bartın ve Karabük'te yapılan incir uyutması adlı meyveli bir tatlıya ulaştım. İncir tatlısı ve incir dolması, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılıyor ama incir uyutması, farklıydı. Ilık süte ezilmiş kuru incir karıştırılıyor ve bu karışım yoğur, peynir gibi mayalanmaya bırakılıyor." sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 11:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52