Trabzon hurması Darende'yi sevdi

Malatya'nın Darende ilçesindeki Hidroelektrik Santralleri (HES) için su tutulan havzalarda oluşan mikroklima, ılıman iklimi seven Trabzon Hurması'nın ilçede yaygınlaşmasına neden oldu.

Trabzon hurması Darende'yi sevdi
Darende Kaymakamlığı Proje Ofisinde görevli Ziraat Mühendisi İlker Bıçakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikroklima havzasının artmasına bağlı olarak iklim değişikliğinin yeni meyve ve sebzelerin üretilmesine olanak tanıdığını, daha önce ilçede 2-3 tane olan Trabzon Hurması yetiştirilen ağaç sayısında artış görüldüğünü bildirdi. Yeni üreticilerin destekleneceğini ifade eden Bıçakçı, bitki deseninde farklılaşmalar gözlemlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Yöremizdeki iklim değişikliği ile birlikte, bir süre önce dikilen Trabzon Hurması ağaçları meyve vermiştir. Özellikle su tutulan alanların civarında yeni ağaçlar dikilmeye başlanmıştır. Bahçe sahipleri yetiştirdikleri meyvelere yeni bir çeşit daha katmıştır. Yeni yapılacak üretimleri artırmak için Kaymakamlık ve Valiliğin destekleme yönünde teşvik çalışmaları olacaktır.''

Dursun Benli ve İhsan Karaağaç adlı üreticilerin bahçelerinde incelemede bulunan Ziraat Mühendisi Necmettin Tunca da, Darende'nin karasal iklimle Akdeniz iklimi arasında geçiş noktasında bulunmasından dolayı Trabzon Hurması'nın bölgeye adapte olduğunu ve üretiminde artış gözlendiğini dile getirdi.

Tunca, ilçede henüz toplu şekilde değil, bahçelerde ürün çeşitlemesi için tadımlık yetiştirilmekte olan meyveye veriminden dolayı çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52