Zehirli mantarlara dikkat!

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, mantar zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı.

Zehirli mantarlara dikkat!
Emin Duru, konuyla ilgili açıklamasında, doğada yetişen mantarı doğrudan yiyerek ya da çay gibi tüketerek, hastalıkları tedavi etmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi. Yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında mantardaki bir maddenin akciğer kanserine karşı aktivite gösterdiğine dair önemli bulgular elde edildiğine dikkat çeken MÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, "Taşıdıkları aktif maddeler 'eser' miktarda olup doğrudan tüketmek suretiyle metabolizmada aktivite göstermesi beklenemez. Bizim zehirli olmayan bir mantardan elde ettiğimiz madde akciğer kanser hücrelerine karşı aktivite gösterdi. Bizim çalışmalarımız tamamen laboratuvar ortamında yapıldı. Mantardan elde ettiğimiz antikanser aktiviteli madde mantarda eser miktardadır. Biz laboratuvarda yaptığımız bir seri çalışma ile aktif olan bu maddeyi saflaştırıp aktivitesini belirliyoruz." dedi.

Duru, proje üzerinde yaptıkları çalışmada aktif maddelerin kobay hayvan denemelerinde de aynı sonuçları vermesini ümit ettiklerini ve çalışmaların uzun süre aldığını belirterek, "Bu yüzden mantarlar üzerine bilimsel çalışma yapan bilim insanları olarak, halkımızın ve özellikle de hastaların mantarları rastgele kullanmamasını istiyoruz. Zehirli olmayan mantarlar gıda olarak tüketilebilir, çay gibi de içilebilir, ancak ilaç olarak tüketmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı. Mehmet Emin Duru, vatandaşların gıda olarak tüketilirken de mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52