Toros kekiği tehlike altında!

Toroslar’da, yoğun taş ve mermer ocağı faaliyetlerinin kekik ve benzeri tıbbi aromatik bitkilere zarar verdiği iddia edildi.

Toros kekiği tehlike altında!
Antalya Ticaret Borsası sektörel analiz toplantılarının ilki, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, toplanması ve satışı konusunda gerçekleşti. Akdeniz Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut başkanlığında yapılan toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Başkan Yardımcısı Mahmut Ruhi Alpagot, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun ile Orman Bölge Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğünden temsilciler, sektör temsilcileri katıldı.

Tarım sektöründeki sıkıntılar ve çözüm önerilerini ortak akılla belirlemeyi amaçladıklarını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, "Üyelerimizin sesini duyurmak, onların sorunlarına eğilmek, onlardan aldığımız güçle çalışmak adına sektörel analiz toplantıları düzenleme kararı aldık. Gelişen koşullarda kendi başınıza yaptığınız işin anlamı kalmadı. Dünyayı takip edebiliyor, günün koşularına ayak uydurabiliyorsanız bir şeyler yapabiliyorsunuz. Bu toplantıda tıbbi aromatik bitki sektörüyle ilgili neler yapabileceğimiz ortaya çıkacak. Birlikte hareket etme kültürünü geliştirmemiz lazım. Birlikte hareket etme kabiliyetini bu toplantılarda elde edebiliriz." dedi.

Akdeniz Doğal Tarım Ürünleri'nin sahibi, ATB Aromatik Bitkisel Ürünler Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi üyesi Şaban Acar, bugün tıbbi aromatik bitki sektörünün en büyük sıkıntısının Toroslar'da tıbbi aromatik ürün bulmak olduğuna işaret etti.
Taş ve mermer ocaklarının yarattığı riske dikkati çeken Acar, şu görüşü dile getirdi:
"Serik’e bağlı köylerde yapılan taşocağı ve mermer ocağı çalışmaları neticesinde üretim alanlarımız yok ediliyor. Bu konuda çalışmalar yapılmalı. Bir dönem gelecek o dağlar bitecek. Eğer taş, mermer ocağı açılacaksa devlet onları farklı bölgelere yönlendirmeli. 30 ton kekik alınan bir bölgeden şimdi 1 ton kekik çıkmıyor. Yaklaşık bin 500 - 2 bin ton keçiboynuzu toplanan bölgede şimdi keçiboynuzu bulamıyoruz. Keçiboynuzu ağaçları odun oldu, yakında keçiboynuzu ithal edeceğiz. Ürün neden azaldı, neden teşvik edilmiyor, buna bakmak lazım."

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2014, 14:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52