Kayısı dondu, tüketici yandı!

Geçtiğimiz Mart ayının sonlarında yaşanan zirai don sebebiyle kayısı fiyatları iki katına fırladı. Tüketici tedirgin...

Kayısı dondu, tüketici yandı!
Mart ayı sonunda Türkiye’nin birçok yerini etkisi altına alan don felaketi, özellikle fındık ve kayısı gibi ürünlerde daha yeni ürünler hasat edilmeden zamları da beraberinde getirdi. Geçen yıldan elde kalan ürünlerini yüksek fiyatlardan satmaya başlayan tüccarlar, fiyat artışının yaşanmasında en önemli etkenlerden biri oldu. Kayısının raf  fiyatı bazı bölgelerde 42 lirayı geçti. Gıda, Tarım ve Hayancılık Bakanı Mehdi Eker’in önceki gün çiftçilerin borçlarının dondan dolayı 1 yıl ertelenmesi için çalışmalar başlatıldığını açıklaması ürünleri zarar gören çiftçileri sevindirse de, ortaya çıkan zam furyası tüketiciyi üzdü.

DON FIRSATÇILARI İŞBAŞINDA!
Özellikle perakende satış yapan kuruyemişçiler kayısı alımlarını durdurmaya başladıklarını, tüketicilerin bu fiyatlardan ürün almak istemediğini belirtti.

Kuruyemişçilerde kayısı fiyatları 50 liralara ulaşırken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat artışlarını ‘spekülatif’ hareketler olarak değerlendirdi. Bayraktar, “Doğal afetle karşılaşmamış olsaydık bir fiyat artışı olamayacaktı. Fiyatlar manipüle ediliyor” dedi.

Daha ürünler hasat edilmeden zam gelmesinin tüketiciyi zor dur durumda bıraktığını ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkan İbrahim Yetkin de, “Ürünler hasat olduğu zaman da ürün yok diye tekrar zam yapılacak. Ürünler birden piyasaya sürülmez ki fiyatlar dengede dursun. Ancak tüccarlar don ve kuraklığı kullanarak fiyatları yükselttiler. Tek amaçları daha fazla kâr etmek” dedi. hurriyet.com.tr

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 11:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52